Jobban van a cseh államfő, megalakulhat az új kormány

külföld
2021 november 05., 18:24
comments 3

Javult Milos Zeman cseh államfő állapota, kész kinevezni Andrej Babis utódját.

A 77 éves elnök a parlamenti választás másnapján, október 10-én került a Központi Katonai Kórház intenzív osztályára, azóta most először nyilatkozott a sajtónak. Betegsége bizonytalan helyzetet szült, a politikai szereplők alkotmányos válságtól tartottak. Államfőként neki kellett volna kormányalakítási megbízást adni a választás nyertesének.

Zeman a választás előtt azt kijelentette, hogy a lehetőség a legtöbb szavazatot szerző párt vezetőjének jár. Csakhogy a kórházból már nem tudott reagálni arra a helyzetre, hogy Andrej Babis kormányfő pártja, az ANO csak a második lett egy ellenzéki pártszövetség mögött. A vita arról szólt, hogy Zeman ígérete a választást megnyerő, konzervatív, liberális és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Spolu-ra is kiterjeszthető-e, ami nem egy párt, vagy a szavainak elsődleges értelmében csak az ANO-ra vonatkozik-e, illetve hogy az államfő akadályoztatása miatt pontosan mi a kormányalakítás menetrendje.

A szenátus alkotmányügyi bizottsága már azt pedzegette, hogy az államfő egészségügyi állapota miatt jogköreit át lehetne ruházni a kormányfőre és a képviselőház elnökére.

Zeman most a Frekvence 1 rádiónak nyilatkozott. Elmondta, hogy el fogja fogadni Babis lemondását, és felkéri Petr Fialát, az októberi parlamenti választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció vezetőjét a kormányalakításra.

Az államfőt már kiengedték az intenzívről, átkerült egy másik kórházi osztályra. A betegségéről nem adtak ki hivatalos információt, a cseh újságok szerint a májával van gond. Az interjúban viszont azt mondta, hogy keveset eszik és rossz az emésztése, ezért került kórházba. Lemondani nem tervez, szeretné kitölteni a 2023 márciusáig szóló mandátumát.

Zeman elmondta, hogy telefonon beszélt Babissal, aki benyújtja lemondását az új parlament első, hétfői ülése után. Az elnök szerint nem lesz gond, mert a leköszönő kormányfő "nem akar miniszterelnök lenni. Az ok egyszerű, senki sem akar összeállni vele."

Babis lemondását a cseh alkotmány szabályai szerint személyesen kéne odaadnia Zemannak, de a járvány miatt nem lehet látogatni a kórházakat. Az új kormányfőjelölt, Fiala is videóhívásban kap majd felkérést a kormányalakításra.

Csehországot ötpárti koalíció fogja kormányozni, a győztes hárompárti Spolu koalíció a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN ( Polgármesterek-Kalózok) koalícióval áll össze. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.