A Pegasus gyártója Kósa nyilatkozata után: a cég nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel

belföld
2021 november 06., 14:55
comments 19

„Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását”

- válaszolta a 24.hu kérdésére az az izraeli cég, amelyik eladta a magyar kormánynak a Pegasus nevű kémszoftvert.

A kormánytagok a botrány júliusi kirobbanása óta hárítottak, sem beismerni, sem tagani nem akarták, hogy használja-e valamelyik komrányszerv a szoftvert. Végül Kósa Lajos ismerte el csütörtökön, a honvédelmi és rendészeti bizottság ülése után, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a programot.

A 24.hu azért fordult az izraeli gyártócéghez, mert a program felhasználásának köre meglehetősen körbehatárolt, csak olyanok esetében lehet használni, akikkel kapcsolatban felmerül a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés gyanúja. Magyarországon viszont a több száz megfigyelt között van üzletember, újságíró és polgármester is, esetükben pedig igencsak kérdéses, hogy mennyire álltak fenn a fenti feltételek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.