A lengyel határ szent, nemzedékek adták érte a vérüket, erről azonban az ostromló menekülteknek más a véleményük

külföld
2021 november 08., 14:16
comments 13

Az elmúlt hónapokban egyre több hír jelent meg a nemzetközi sajtóban arról, hogy az iraki, szíriai és afganisztáni menekültek új útvonalat találtak maguknak Európába Fehéroroszországon keresztül. Különösen az irakiak száma nőtt meg jelentősen, miután sokáig működött a Minszk és Erbil közötti légi kapcsolat. A dolog nem fű alatt zajlott, Alekszandr Lukasenko államfő-diktátor jelentette be júliusban a saját szájával, hogy a nyugat-európai szankciókra válaszul nem akadályozni, hanem segíteni fogja a migránsok áthaladását az országán, illetve bejutását az európai uniós Litvániába és Lengyelországba. Később arról érkeztek információk, hogy konkrétan a fehérorosz hatóságok szállítják a menekülteket a határra, ahol ott hagyják őket a fagyos erdőben - erről egyebek közt ebből a videóból is megtudhatnak részleteket.

A számok mindenesetre folyamatosan és radikálisan nőttek a vonatkozó időszakban: míg 2020-ban összesen 120 illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel a lengyel határnál, az utóbbi hetekben már naponta több százat regisztráltak, az év eleje óta pedig összességében több mint 30 ezer ilyen próbálkozást észleltek. A térségében szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben. A fejleményeket a litvánok és a lengyelek sem nézték jó szemmel, előbbiek falat kezdtek építeni a határra, míg a lengyelek a szögesdrótakadályok kihelyezése mellett néhány héttel ezelőtt "magyaros" szabályozást fogadtak el: a törvénymódosítás szerint a lengyel határőrök immár érdemi vizsgálat nélkül utasíthatják el a határt illegálisan átlépők menedékkérelmét, és azonnal kitoloncolhatják őket az országból.

Ezen előzmények után hétfőn reggel mintegy ezer, eddig az erdőben táborozó menekült indult el szervezetten a lengyel határ felé. A zömmel fiatal férfiakból álló menet – azért nők és gyerekek is voltak közöttük – a lehető leglátványosabb módját választotta a vonulásnak: a fehérorosz Bruzgi és a lengyel Kuznica közötti átkelő felé vezető 4 sávos autóút egy részét vették igénybe. A jól videózható eseménysorról készült felvételek állandó elemeként állig felfegyverzett katonák is felbukkantak, akik békésen terelgették a tömeget.

A fehérorosz határőrség közlése szerint rájuk pusztán azért volt szükség, hogy fenntartsák a rendet és szavatolják minden arra járó biztonságát. A népes csoport néhány száz méterrel a határátkelő előtt letért az útról, és a helyszíni beszámolók szerint a senki földjére vonult, ahol egyrészt tábort vert, másrészt meg-megújuló ostrom alá vette a drótakadályokat, amelyekhez akkorra a túloldalon megérkezett a lengyel rohamrendőrség és a hadsereg is. Lengyel hírek szerint egyébként 12 ezer fős kontingenst vezényelnek a térségbe.

Fehérorosz részről a hatóságok azt állítják, semmi közük a vonulás megszervezéséhez, a menekültcsoportok önállóan hozták össze az akciót, abból a megfontolásból, hogy a lengyelek a tömeg láttán hátha engedékenyebbek lesznek velük szemben, az önállóan vagy családi léptékben próbálkozókat ugyanis azonnal visszatoloncolják. Erre egyébként a fehéroroszok is hivatkoztak, a lengyeleket vádolva embertelen bánásmóddal a migránsokkal szemben.

A lengyel egyenruhások a felvételek alapján természetesen nem azt a parancsot kapták, hogy ezen a napon legyenek nagyon kedvesek, így a különböző eszközökkel – például a szokásos kövekkel és jelentős méretű farudakkal – vívott ostrom ennek az összefoglalónak az írásakor eredménytelennek tűnik.

Lengyelország eközben a fehéroroszokat vádolja a fejlemények előidézésével. Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettes délelőtt azt mondta, Fehéroroszország célja, hogy fokozatosan kiterjessze a menekültválságot. "Komoly incidenst akarnak előidézni, lövésekkel, halálos áldozatokkal" – mondta a politikus a lengyel közszolgálati rádióban. A menekültek országúti meneteléséről készült videót tett közzé a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn is a Twitteren, és a határról érkező információkat nagyon nyugtalanítónak nevezte.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök kora délutánra válságstábot hívott össze az illetékes miniszterek, valamint a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Kaczynski részvételével. Morawiecki előzőleg egy romantikus hangvételű Facebook-posztban közölte: "A lengyel határ nem pusztán egy vonal a papíron. A lengyel határ szent, amelyért egész nemzedékek adták a vérüket."

A hírek hallatán egyébként Litvánia sem tétlenkedett, a balti állam belügyminisztere bejelentette: csapatokat vezényelnek a fehérorosz határra, hogy felkészüljenek a migránsok esetleges beáramlására. Agne Bilotaite az MTI híre szerint hozzátette: a litván kabinet azt is megvitatja, hogy szükségállapotot hirdessenek-e a Fehéroroszországgal határos övezetben. A litván hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem kívánták közölni, hogy hány katonát készülnek kivezényelni, és pontosan hová.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.