Szijjártó: Az újságírói munkája miatt senkit sem figyeltek meg

2021 november 8., hétfő 18:14
5

Szijjártó Péter az RTL Híradó kérdésére azt mondta: a Külgazdasági és Külügyminisztérium által felügyelt Információs Hivatal nem vásárolta meg és nem használja a Pegasus-szoftvert.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette azt is: minden megfigyelés törvényes volt Magyarországon 2010 óta, a szakmája miatt, az újságírói munkája miatt senkit sem figyeltek meg.

Hiába van ellenzéki elnöke a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának, a bizottságban nincs ellenzéki többség, így a kormánypártiak meg tudják akadályozni, hogy felálljon egy ténymegállapító bizottság, ami személyes meghallgatásokat végezhetne a megfigyeléseket bonyolító operatív tisztekkel, és belenézhetne az aktákba, hogy mikor voltak ezek a vizsgálatok. A jobbikos Stummer János azt mondta, száz felett van a megfigyeltek száma, de szerinte ennél fontosabb, hogy kik ellen, mikor és milyen felhatalmazással vetették be a szoftvert. Ennek a megválaszolása bonyolultabb lesz, mert a kormányváltásig „ez a rezsim erre nem fog válaszolni” – mondta.

Stummer azután kezdhetett el nyíltabban beszélni az ügyről – az államtitoksértés határán táncolva –, hogy az Országgyűlés egy másik bizottságának, a honvédelmi és rendészetinek a csütörtöki ülése után Kósa Lajos fideszes képviselő váratlanul elismerte, hogy a magyar állam is szerződést kötött a szoftver használatára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt