A polgármester férjének adományozott faszobor izzította fel a művészeti vitákat Makón

MŰVÉSZET
2021 november 10., 15:04
comments 20

Makón évtizedes hagyományai vannak a képzőművészeteknek, a helyiek hozzászokhattak, hogy a különböző művésztelepeken a legnagyobb kortárs alkotók fordultak meg. Így nem meglepő, hogy a város lakóit most is egy kőkemény interpretációs vita tartja lázban.

Farkas Éva fideszes polgármester férjének alapítványa nemrég büszkén számolt be arról, hogy egy szobrot kaptak ajándékba. A mű megalkotását a gyerekeknek tartott nyári tábor résztvevői kezdték, majd Bede Danijel faszobrász otthonában kapott végleges formát. Azóta ez fogadja az alapítványhoz érkezőket, hogy

hirdesse, itt az angyali természet és gondoskodás van otthon”.

photo_camera A felvételen Bede Danijel faszobrász és Farkas Éva polgármester is megtekinthető Fotó: Angyalsóhaj Alapítvány

Amíg az Angyalsóhaj Alapítványnak a gondoskodás és az angyali természet ugrott be, egészen másra jutottak a helyi DK-s képviselő, Mucsi Tamás oldalának követői, aki „Farkas Éva faszobrot kapott ajándékba” szöveggel osztotta meg a képet. A sok kuncogó reakció mellett lényegében senki sem írta le, pontosan mire gondol, amikor ránéz a római fascinusokat idéző szoborra. A legmesszebb azok mentek, akik elismerően ennyit írtak: fasza lett!

Mucsi Tamás a Magyar Narancsnak azt mondta: „Két dologra gondolhat az ember. Vagy a művész szánta politikai fricskának, az érintettek meg óvatlanul belesétáltak a csapdájába, vagy szerencsétlenül sikerült művészi alkotásról van szó. Utóbbi esetben a művésznek mihamarabb tisztáznia kellett volna a helyzetet, mielőtt a rossz asszociációk eluralkodnak a kommentelőkön. A művész azonban ez idáig nem adott magyarázatot, iránymutatást az alkotásához. Ez joggal támasztja alá a tömegek azon gondolatát, hogy asszociációjuk helyes. Hiszen a művészvilágtól nem áll távol az ilyen fajta művészi önkifejezésbe rejtett fricska.”

A lap megpróbálta elérni Bede Danijelt is, aki először elmondta, mit gondol, de miután beszélt az alapítvánnyal, visszavonta a nyilatkozatát. Ugyanakkor szomorú, mert úgy érzi, a szobor politikai csatározások eszközévé vált.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.