Áttörtek Lengyelországba a határra utaztatott bevándorlók

külföld
2021 november 10., 5:29
comments 2

A Lukasenka-rezsim által a napokban nagyobb csoportokban a fehérorosz-lengyel határra utaztatott bevándorlók két nagyobb csoportja is átszakította a határkerítést, és átjutott Lengyelország területére - közölte szerdára virradóra a PAP lengyel hírügynökség.

A bialystoki helyi rádió alapján azt írták, hogy több tucatnyian jutottak át, egyes határsértőket visszafordították Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk. A lublini rádió szerint viszont egytől egyig visszaterelték Fehéroroszország területére az embereket.

photo_camera Ez a család például már a lengyel oldalon várja a hatóságokat, hogy menedékkérelmet adhassanak be az Európai Unió területén. Ők húsz napot töltöttek el a határmenti erdőkben és már nyolcszor visszaküldték őket Fehéroroszországba. Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer ember tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, akik újra próbálkoznak majd a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, és az orosz elnököt vádolta meg azzal, hogy valójában ő diktálja a lépéseket a fehérorosz diktátornak.

Hogy mi történik a napokban a fehérorosz-lengyel határon, azt Gazda Albert ebben a cikkben foglalta össze.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt