Egy felmérés szerint az erdélyi magyar állampolgárok 42 százaléka venne részt a magyarországi választásokon

POLITIKA
2021 november 10., 18:49
comments 76

Egy közvélemény-kutatás szerint a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok 42 százaléka venne részt a magyarországi parlamenti választásokon, túlnyomó többségük a Fideszt támogatná.

Az erdélyi magyarokra reprezentatív, 1218 fős mintán készített felmérést a Bálványos Intézet és a Transylvania Inquiry közvélemény-kutatók képviselői, Toró Tibor és Kiss Tamás ismertették egy kolozsvári sajtótájékoztatón.

A közvélemény-kutatásból kiderült: a felnőtt erdélyi magyarok kb. 60 százaléka igényelte a magyar állampolgárságot, és az elmúlt évek méréseihez hasonlóan kb. 25 százalék nem tervezi igényelni. Az állampolgársággal rendelkezők 42 százaléka azt mondta, részt venne a magyarországi országgyűlési választásokon.

A pártpreferenciát illetően nem történt változás: az állampolgársággal rendelkező, szavazni szándékozó erdélyi magyarok túlnyomó többsége (83 százalék) a Fideszre szavazna. A legnépszerűbb ellenzéki párt, a Jobbik erdélyi támogatottsága 4 százalékos. A közös ellenzéki lista nem mozgósítja az erdélyi ellenzéki szavazókat: míg az ellenzéki pártok támogatottsága összesen 7 százalékot tesz ki, addig a közös listára a megkérdezettek csak 3 százaléka szavazna.

Nem teljesen értik, hogyan kell szavazni

A választásokon részt venni tervező erdélyi magyarok 57 százaléka nyilatkozta, hogy tisztában van a választási folyamattal, de a felük jobban örülne, ha segítene neki valaki a választási procedúrában. A megkérdezettek 32 százaléka válaszolta, hogy nem tudná egyedül a regisztrációs folyamatot végigcsinálni, 26 százalék pedig azt, hogy nem tudja, hogyan kell kitölteni a levélszavazathoz mellékelt űrlapot.

A felmérésből kiderült: a válaszadók leginkább az erdélyi magyar politika iránt érdeklődnek (38 százalék), ezt követi a magyarországi politika (25 százalék), legkevésbé pedig a romániai politika érdekli őket (16 százalék).

Orbán a kedvencük, Karácsonyt nem szeretik

Az erdélyi magyarok körében továbbra is Orbán Viktor a legismertebb és legrokonszenvesebb politikus. A megkérdezettek 94 százaléka ismeri, 89 százaléka rokonszenvesnek tartja. A miniszterelnök mindkét területen megelőzi Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét (89, valamint 78 százalék).

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Orbán Viktor és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a 30. Tusványoson az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én.
photo_camera Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Orbán Viktor és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a 30. Tusványoson az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Viktor mellett három magyarországi politikus ismertsége haladja meg az 50 százalékot: Gyurcsány Ferenc (83 százalék), Szijjártó Péter (69 százalék) és Karácsony Gergely (59 százalék).

Míg a kormánypárti politikusok rokonszenvindexe pozitív, addig minden ellenzéki politikusé negatív. A legelutasítottabb magyarországi politikus továbbra is Gyurcsány Ferenc (77 százalék), őt Dobrev Klára és Karácsony Gergely követi 45-45 százalékkal.

A felmérés arra is rávilágított, hogy 2013 óta csökkent az erdélyi magyaroknak a magyarországi politikával kapcsolatos tájékozottsága. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.