Christopher Walken szándékosan megsemmisített egy eredeti Banksy-graffitit

MŰVÉSZET
2021 november 11., 19:23
comments 11

Christopher Walken amerikai színész egy festőhengerrel és néhány mozdulattal megsemmisített egy eredeti Banksy-graffitit egy épület oldalán, Bristolban. Az eset a BBC The Outlaws című sorozatának friss részében történt.


Bár – a vélhetően éppen Bristolból származó – Banksy munkái dollármilliókat érnek, Walken a sorozat felvételén minden különösebb felhajtás nélkül lefestette a műalkotást.

A BBC-s műsorban – aminek a rendezője és főszereplője Stephen Merchant humorista – a Walken által alakított Franket közérdekű munkára ítélik, ezért narancssárga mellényben kénytelen graffitiket takarítani a bristoli utcákon.

Frank a kötelességét teljesítve feldönt egy falnak támasztott deszkát, ami egy fekete-fehérre festett patkányt és két tartályt takar, rajta a BANKSY felirattal. „Nézd ezt a patkányt, amit találtam” – mondja a Jessica Gunning által alakított felettesének, aki oda sem figyelve, a falnak fordított háttal olvas.

Miután Frank elmondja, hogy egy rajzolt patkány az, nem valódi, a nő közli, hogy a városi tanács azt mondta, minden graffitit fessen le, szóval haladjon. „Borzasztóan jó” – próbálkozik Frank, mire a nő rászól: „Kevesebb vita, több festés.”

Frank megvonja a vállát, majd a kamera szorosan ráközelít az alkotásra, miközben hat mozdulattal teljesen lefedi.

photo_camera Fotó: Big Talk/Four Eyes

A produkciós cég nem árult el több részletet, és Banksy képviselője sem kommentálta az ügyet. A BBC megerősítette, hogy a stencilezett graffiti eredeti Banksy volt, és Walken valóban lefestette és ezzel tönkretette. Ugyanakkor azt is közölték, hogy a művész eleve a BBC-show felkérésére alkotta a művet. (New York Times, Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.