Orosz és török légitársaságokat is büntethetnek a lengyel határon kialakult menekültválság miatt

külföld
2021 november 11., 07:12
comments 3

Az orosz Aeroflot és a török Turkish Airline ellen is szankciókat fontolgat az EU a lengyel-belarusz határszakaszon kialakult menekültválság kirobbantásában játszott szerepük miatt, értesült a Bloomberg. A lengyel-belarusz határon hétfő óta nagyon feszült a helyzet, ekkor érte el a határt több ezer, többnyire Afganisztánból és Szíriából érkezett menekült, akiknek az odafuvarozásában a belarusz állam igencsak tevőleges szerepet játszott.

Lengyel rendőrök és katonák sorfala a lengyel-belarusz határon, melynek másik oldalán több ezer menekült gyűlt össze.
photo_camera Lengyel rendőrök és katonák sorfala a lengyel-belarusz határon, melynek másik oldalán több ezer menekült gyűlt össze. Fotó: EyePress via AFP

Aljakszandr Lukasenka, a tavaly csalással újraválasztott belarusz elnök az EU zsarolására használja a menekülteket, akik úgy kerülhettek az országába, hogy Belarusz rendszeres kereskedelmi repülőjáratokat tart fenn a régióban, direkt ösztökélve a menekültek érkezését. A lengyel határról érkező lengyel beszámolók szerint a határsávban táborozó menekülteket a másik oldalról fegyveres katonák tartják vissza, vagyis azok még akkor se tudnának elvonulni onnan, ha akarnának.

A kialakult helyzetet immár az EU és az USA is "hibrid támadásként" értékeli, közölte Joe Biden amerikai elnökkel folytatott szerdai egyeztetései után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. "Meg kell óvnunk demokráciáinkat az ilyen cinikus geopolitikai hatalmi játszmákkal szemben" - mondta a Fehér Ház előtt tartott sajtótájékoztatóján von der Leyen.

Az EU szankciókkal válaszolna a kialakult helyzetre. A légitársaságok büntetése azért merült fel, mert ezek is rendszeres járatokat üzemeltetnek Belarusz és Irak, illetve Szíria között. A Bloomberg neve elhallgatását kérő forrása szerint az új szankciókat, amiket az USA-val és talán Nagy-Britanniával közösen terveznek meghozni, december elején léptethetik életbe. Leyen a washingtoni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy már ezelőtt, a jövő héttől "szélesíteni fogják" a szankciók körét, december elején az amerikaiak szankciói léphetnek majd életbe. Az eddig kiszivárgott tervek alapján az újabb szankciók a belarusz nemzeti légitársaság, a Belavia mellett 29 személyt célozhatnak majd. (Via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.