Szijjártó a migránsokat és Brüsszelt bírálja a lengyel válság miatt

2021 november 11., csütörtök 6:24
4

A lengyeleket támogatta, Brüsszelt és a migránsokat bírálta Szijjártó Péter csütörtök reggeli Facebook-posztjában, miután az elmúlt napokban több ezres tömeg torlódott fel a lengyel-belorusz határon.

„Szegény lengyel barátaink most közvetlenül is átélik azt, ami a mi esetünkben gyakorlatilag hat éve folyamatos jelenség, vagyis illegális migránsok fittyet hánynak szabályainkra, törvényeinkre, a szuverenitásunkra és tömegével akarják megsérteni országaink határait” - írta a külügyminiszter, aki szerda este telefonon egyeztetett a lengyel külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

„Világosan kell beszélni: a határsértés bűncselekmény, az arra való felszólítás is az, az embercsempészetről már nem is beszélve. Magyarország teljes szolidaritásáról biztosítottam lengyel kollégámat, megköszöntem neki azt, hogy a lengyel határőrök és rendőrök megvédik Lengyelországot, ezáltal az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát."

Szerinte a „migrációpárti álláspontot” képviselő brüsszeli politikusoknak el kellene menniük a lengyel-belorusz határra, és „jó mélyen el kellene szégyellniük magukat”.

Szijjártó viszont nem írt Lukasenka belorusz elnök-diktátor szerepéről, miközben a lengyel kormány hibrid háborús cselekményekkel vádolja szomszédját. Morawiecki miniszterelnök szerint az események távolról nézve migrációs válságnak tűnhetnek, de valójában politikai válság van. Szerinte Lukasenka Putyin orosz elnök utasítására cselekszik, „megrendezett előadás zajlik”, amelynek célja hazája területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unióban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt