Szijjártó a migránsokat és Brüsszelt bírálja a lengyel válság miatt

POLITIKA
2021 november 11., 06:24
comments 4

A lengyeleket támogatta, Brüsszelt és a migránsokat bírálta Szijjártó Péter csütörtök reggeli Facebook-posztjában, miután az elmúlt napokban több ezres tömeg torlódott fel a lengyel-belorusz határon.

„Szegény lengyel barátaink most közvetlenül is átélik azt, ami a mi esetünkben gyakorlatilag hat éve folyamatos jelenség, vagyis illegális migránsok fittyet hánynak szabályainkra, törvényeinkre, a szuverenitásunkra és tömegével akarják megsérteni országaink határait” - írta a külügyminiszter, aki szerda este telefonon egyeztetett a lengyel külügyminiszterrel.

photo_camera Szijjártó Péter Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

„Világosan kell beszélni: a határsértés bűncselekmény, az arra való felszólítás is az, az embercsempészetről már nem is beszélve. Magyarország teljes szolidaritásáról biztosítottam lengyel kollégámat, megköszöntem neki azt, hogy a lengyel határőrök és rendőrök megvédik Lengyelországot, ezáltal az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát."

Szerinte a „migrációpárti álláspontot” képviselő brüsszeli politikusoknak el kellene menniük a lengyel-belorusz határra, és „jó mélyen el kellene szégyellniük magukat”.

Szijjártó viszont nem írt Lukasenka belorusz elnök-diktátor szerepéről, miközben a lengyel kormány hibrid háborús cselekményekkel vádolja szomszédját. Morawiecki miniszterelnök szerint az események távolról nézve migrációs válságnak tűnhetnek, de valójában politikai válság van. Szerinte Lukasenka Putyin orosz elnök utasítására cselekszik, „megrendezett előadás zajlik”, amelynek célja hazája területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unióban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.