A lengyelek elképzelhetőnek tartják, hogy teljes hosszában lezárják a forgalmat a fehérorosz határszakaszon

külföld
2021 november 10., 16:33
comments 6

Tájékoztattuk a fehérorosz felet, hogy ha nem hagynak fel a hibrid háborús cselekményekkel, akkor a teljes lezárás lehetőségével is élhetünk, jelentette ki Piotr Müller kormányszóvivő. A lengyelek a Kuznica/Bruzgi határátkelőt, ahol a menekültválság hétfőn délelőtt szintet lépett, már kedden reggel lezárták. A szerdai nap folyamán is fennmaradt a patthelyzet, a több ezres tömeg változatlanul a senkiföldjén táborozik, és bár éjszaka két népesebb csoportnak sikerült – jóval délebbre – átjutnia Lengyelországba, a hatóságok mindannyiukat elfogták, majd azonnali hatállyal visszatoloncolták Fehéroroszországba, amire egy októberben elfogadott "magyaros" törvénymódosításnak köszönhetően van lehetőségük.

A fehérorosz ellenzéki Zekalo.io megszólaltatott egy Amir nevű 21 éves iraki kurd férfit, aki elmondta, legálisan érkeztek Minszkbe repülővel, onnan taxival mentek a határhoz, és immár napok óta várakoznak az erdőben. Amir nem egyedül érkezett, vele van a 49 éves anyja, valamint a 20 és 12 éves öccse is. Németországba szeretnének eljutni, "ez az álmuk", ennek érdekében először lengyel vízumot próbáltak szerezni, ami nem sikerült, utána választották a minszki útvonalat. Amir azt mondta, arra számítottak és számítanak, hogy a lengyelek beengedik őket, ám eddig hiába reménykedtek. A férfi szerint nincs már mit enniük, és éjjel nagyon fáznak a fagyok miatt.

photo_camera Fehér zászló Fotó: LEONID SHCHEGLOV/AFP

Közben a nemzetközi diplomácia komoly fordulatszámon pörög az ügyben. A lengyel–fehérorosz határon brutális hibrid támadás zajlik, az Európai Uniónak határozottan kell reagálnia – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Varsóban, miután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt. A két politikus sajtóértekezletén Michel "az egész EU nevében" szolidaritását fejezte ki. Az ilyen támadással szembesülve határozottan, egységesen, az alapértékekre támaszkodva kell reagálni – mondta. Morawiecki ugyanott úgy fogalmazott: a legutóbbi események "távolról nézve migrációs válságnak tűnhetnek", de valójában politikai válságról van szó, amelynek célja az egész EU destabilizálása. A lengyel kormányfő kérte, hogy az ET minél hamarabb vitassa meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciók bővítését, valamint az oda migránsokat szállító légitársaságok elleni büntető intézkedéseket.

Angela Merkel német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását kérte a helyzet rendezéséhez – ezt a német kormányfő szóvivője közölte az MTI híre szerint. A Steffen Seibert által kiadott közleményben az áll, hogy ügyvezető szövetségi kormány vezetője telefonon tárgyalt az orosz államfővel a migrációs helyzetről. A kancellár azt mondta, "embertelen és teljesen elfogadhatatlan", hogy "a fehérorosz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen". Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél.

Tájékoztatót adott ki a két vezető telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata is. E szerint Putyin azt ajánlotta Merkelnek, hogy segít előmozdítani a Minszk és az uniós országok közötti közvetlen tárgyalásokat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva elfogadhatatlannak és felelőtlenségnek nevezte, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Oroszországot vádolta a helyzet miatt. Azt mondta, Moszkvát aggodalommal tölti el a feszültség növekedése a térségben. Peszkov szerint a lengyel–fehérorosz határon "humanitárius katasztrófa" fenyeget. Elmondta, Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök tájékoztatta Vlagyimir Putyint a kialakult helyzetről.

photo_camera Grafika: AFP/444

A Moszkvában tárgyaló Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter, aki felkerülhet az Európai Unió Belaruszt érintő szankciós listájára, arról beszélt, hogy az EU a határ menti migrációs válság "kiprovokálásával" ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb közös szankciók bevezetésére. A diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva "kölcsönösen támogatja" egymást a Fehéroroszország elleni "barátságtalan lépésekre" adandó közös válasz kérdésében.

Morawiecki még kedden a parlamenti felszólalásában jelentette ki, hogy Lukasenka Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajt végre a migrációs válságban. A lengyel kormányfő azt hangoztatta, "megrendezett előadás zajlik", amelynek célja hazája területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unió egészében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.