Egy szír férfi holtteste került elő egy határmenti lengyel erdőből

külföld
2021 november 13., 10:43

Egy fiatal szír férfi holtteste került elő Lengyelországban, a belarusz határ menti erdős területről, írja az AP. A férfi a legújabb áldozata lehet annak a válságnak, ami a határnál tört ki, és amihez vélhetően az vezetett, hogy Lukasenka rezsimje több ezer szíriai, afgán és iraki menekültet utaztatott és engedett szándékosan a határ közelébe, hogy utána megpróbáljanak átjutni az Európai Unióba.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

A lengyel rendőrség közleménye szerint a holttestet a Wolka Terechowska nevű falu közelében találták meg pénteken. A halál pontos okát még nem állapították meg. Eddig legalább kilenc halálos áldozata van a válságnak, amit a nyugati országok szerint egyértelműen Lukasenka gerjeszt, amikor a közel-keleti rossz életkörülmények elől elvándorolni akaró embereket hoz Fehéroroszágba, azzal az ígérettel, hogy onnan majd bejuthatnak az EU-ba. Az EU vezetői szerint Minszk ezzel a hibrid eszközzel nyomást akar helyezni az unió tagországaira, válaszul a szankciókért, amit a választási csalás után kitört tüntetések vérbe fojtásáért rótt ki Brüsszel a belarusz rezsimre.

Humanitárius szervezetek attól tartanak, hogy a közeljövőben csak nőhet az áldozatok száma, hiszen az erdős vidéken jelenleg is több ezer ember tartózkodhat az átjutás reményében, miközben egyre hidegebbre fordul az időjárás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.