Véres gyémántok, arany és drog: portugál békefenntartók működtettek csempészhálózatot Afrikában

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 november 13., szombat 8:25

Csúnya botrányba keveredtek Portugália fegyveres erői: nagyon úgy tűnik, portugál ENSZ-békefenntartó katonák is tagjai voltak egy részben a Közép-afrikai Köztársaságban működő bűnszövetkezetnek. A nyomozóhatóság szerint az afrikai országból katonai teherszállító repülőgépeken több millió euró értékben csempésztek aranyat, gyémántot és drogokat Európába, majd onnan szárazföldön továbbértékesítették, például Antwerpenbe és Brüsszelbe, az európai gyémántkereskedelem központjaiba.

Emellett pénzt, bank- és hitelkártyákat hamisítottak, azokat tovább terjesztették és/vagy használták, de a vádak közt van adathalászat, fiktív átutalások és különböző számítógépes csalások is. A pénzt bonyolult céghálókon keresztül, illetve gyakran kriptovaluta segítségével, bitcoinvásárlással mosták tisztára. Mindez elég messze áll a humanitárius békefenntartók magasztos céljaitól.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt