Véres gyémántok, arany és drog: portugál békefenntartók működtettek csempészhálózatot Afrikában

külföld
2021 november 13., 08:25

Csúnya botrányba keveredtek Portugália fegyveres erői: nagyon úgy tűnik, portugál ENSZ-békefenntartó katonák is tagjai voltak egy részben a Közép-afrikai Köztársaságban működő bűnszövetkezetnek. A nyomozóhatóság szerint az afrikai országból katonai teherszállító repülőgépeken több millió euró értékben csempésztek aranyat, gyémántot és drogokat Európába, majd onnan szárazföldön továbbértékesítették, például Antwerpenbe és Brüsszelbe, az európai gyémántkereskedelem központjaiba.

Emellett pénzt, bank- és hitelkártyákat hamisítottak, azokat tovább terjesztették és/vagy használták, de a vádak közt van adathalászat, fiktív átutalások és különböző számítógépes csalások is. A pénzt bonyolult céghálókon keresztül, illetve gyakran kriptovaluta segítségével, bitcoinvásárlással mosták tisztára. Mindez elég messze áll a humanitárius békefenntartók magasztos céljaitól.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.