Az ukrán állam fizet azért, hogy az állampolgárai beoltassák magukat

2021 november 15., hétfő 20:49
1

Minden ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot, ezer hrivnyát, azaz több mint 12 ezer forintot kap az államtól - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy videoüzenetben.

Az államfő szerint ebből vehetnek maguknak edzőtermi bérletet, mozi-, színház-, koncertjegyet, múzeumi belépőt, vagy elkölthetik országon belüli utazásra.

A program december 19-től indul. Az év végéig mintegy 3 milliárd hrivnyát - csaknem 37 milliárd forintot - fognak elkülöníteni erre az állami költségvetésben és ugyanennyit 2022 elején - mondta Zelenszkij.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján közölte, hogy Ukrajnában eddig a lakosság 39,4 százaléka vett fel legalább egy dózis védőoltást, két adagot pedig 28 százalékuk.

Legalább egy adag oltást a legtöbben a fővárosban, Kijevben adattak be maguknak - a lakosok 61 százaléka -, továbbá Kijev megyében csaknem 50, a kelet-ukrajnai Poltava megyében pedig 46 százalékuk oltatta be magát mindkét dózissal. A legrosszabbul Kárpátalja, a romániai határnál lévő Csernyivci és a keleti országrészben Donyeck és Kirovohrad megyék állnak.

A tárcavezető kiemelte, hogy az elmúlt hét alatt több mint 1,6 millió oltást adtak be az országban. A hivatalos adatok alapján az elmúlt napon csaknem 11 ezer új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában, és 442-en haltak bele a koronavírus szövődményeibe. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt