Négyéves kislány is van a hétvégén elhunyt koronavírus-fertőzöttek között

járvány
2021 november 15., 12:48
comments 12

304 újabb koronavírus-fertőzött hunyt el a hétvégén az operatív törzs mai jelentése szerint.

A legfiatalabb áldozat egy 4 éves kislány, Down-szindrómás volt. A legidősebb egy 98 éves nő, akinek szívelégtelensége volt.

A napi jelentés megszokott módon azt írja az áldozatokról, hogy „többségében idős, krónikus beteg” hunyt el.

A koronavirus.gov.hu-n frissített listából az derül ki, hogy a hétvégi áldozatok átlagéletkora 70,5 volt. Ugyanakkor volt 7 olyan áldozat is, akik 40 év alattiak.

  • 4 éves lány, Down-szindróma
  • 26 éves nő, nem ismert alapbetegség
  • 26 éves férfi, májelzsírosodás, cukorbetegség, tüdőembólia
  • 34 éves férfi, magasvérnyomás-betegség
  • 36 éves férfi, nem ismert alapbetegség
  • 36 éves nő, nem ismert alapbetegség
  • 39 éves nő, kóros elhízás

Összesen 35 olyan áldozat volt, akinek nem volt alapbetegsége. A legfiatalabb 26 éves, a legidősebb 91 éves.

A 304 áldozatból 187-nek volt magas vérnyomása (61,5 százalék), 27-nél csak ezt a betegséget tüntették fel, a többieknél volt egyéb betegség is.

Magas (81) a cukorbetegek száma is (26,6 százalék), általában a magas vérnyomással együtt tüntették fel az alapbetegségeknél.

A múlt héten Kásler Miklós miniszter beszélt arról, hogy kikre jelent nagy kockázatot a koronavírus. Mint mondta, Magyarországon az emberek 8 százaléka szenved cukorbetegségben, ugyanakkor a koronavírussal összefüggésben elhunytak 33 százalék volt cukorbeteg. (Jóval nagyobb időszakot néztek, mint a most hétvégi adatok). A cukorbetegség jelenléte a halálozás rizikóját 3-4-szeresére emeli, fiataloknál még magasabb ez a szám.

A krónikus tüdőbetegségek előfordulási aránya Magyarországon 2 százalék, az elhunyt covidos betegek 10 százaléka tartozott ebbe a csoportba. Nagyon hasonló a szívelégtelenség adatsora is. Még nem fejezték be az adatok feldolgozását, de hasonló adatokra számítanak immunhiányos állapotúaknál és rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a kórházban lévők és az elhunytak körében milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.