Felfüggesztették az Északi Áramlat-2 üzembe helyezési eljárását Németországban

gazdaság
2021 november 16., 13:52
comments 2

Felfüggesztették az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást kedden Németországban.

A hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság, a Bundesnetzagentur közleménye szerint a vezetékrendszer németországi szakaszát üzemeltető vállalat csak akkor kaphatja meg a földgázszállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha a német törvényeknek megfelelő társasági jogi formában szerveződik.

Ezért a beruházást irányító, svájci központú Nord Stream 2 AG úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot a vezeték németországi szakaszának üzemeltetésére. A tanúsítási eljárás az új cég felállításáig szünetel. A hatóság majd a leányvállalat mint új kérelmező által újonnan benyújtott dokumentumok alapján dönt az ügyben - áll a közleményben.

A Handelsblatt című német üzleti lap szerint a felfüggesztés több hónappal elnyújthatja az üzemeltetői tanúsítvány kiállításának folyamatát, amelyet az eredeti menetrend szerint legkésőbb január 10-ig le kellene zárni. Ugyanakkor a fő beruházó orosz Gazprom akár az eljárás vége előtt is elindíthatja a földgázszállítást, bár ebben az esetben szabálysértési bírságot kockáztatna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.