Több mint tíz örmény katona halt meg az Azerbajdzsánnal való összecsapásokban

külföld
2021 november 16., 18:53
comments 3

Több mint tíz katona meghalt, és tizenketten fogságba estek az Azerbajdzsánnal szembeni újabb összecsapásokban, jelentette Örményország.

Örményország kedden Oroszország segítségét kérte területi szuverenitásának megvédéséhez, miután újra megnövekedett a feszültség az azeri féllel szemben. Azerbajdzsán két sebesült katonáról számolt be.

A két fél egymást vádolja a támadással: az azeri védelmi minisztérium szerint az örmény erők tüzérségi és aknavetőtűzzel lövik az azeri hadsereg állásait, Örményország szerint Azerbajdzsán támadott.

Jereván és Baku között továbbra is nagy a feszültség, mióta tavaly szeptember végén Azerbajdzsán háborút indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A Törökország által támogatott azeri hadseregnek jelentős területeket sikerült ellenőrzése alá vonnia. Az összecsapások Baku győzelmével értek véget, legalább 6500 ember vesztette életét.

November 9-én Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök, valamint Nikol Pasinján örmény miniszterelnök fegyverszüneti megállapodást írt alá. Az orosz közvetítéssel létrejött egyezmény értelmében az örmény és az azeri fél az általa tartott állásokban maradt, számos, korábban örmények által ellenőrzött körzet Baku ellenőrzése alá került, és a frontvonal, valamint a Lacini-folyosó mentén orosz békefenntartókat telepítettek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.