41 hónap börtönre ítélték a QAnon sámánt

külföld
2021 november 17., 18:25
comments 2

41 hónap börtönbüntetésre, vagyis több mint 3 évre ítélték szerdán Jacob Chansley-t, ismertebb nevén a QAnon sámánt, aki a Capitolium ostromának zászlóvivője és egyik felbujtója volt, írja a New York Times.

A szarvaskucsmában, festett arccal a szenátus épületébe rontó összeesküvéselmélet-hívőt azzal vádolták meg, hogy megzavart egy hivatalos eljárást (a szenátus ülését), ami bűncselekménynek számít. A Capitolium lerohanása miatt nagyjából 600 ember ellen indult szövetségi eljárás. A QAnon összeesküvés-elméletről itt írtunk részletesen.

2021. január 6-án, Donald Trump szónoklata után a hívei betörtek a Capitolium épületébe, ahol a képviselőház és a szenátus közös ülésén éppen a 2020 novemberi, Trump vereségével zárult elnökválasztás eredményeit hitelesítette volna.
photo_camera 2021. január 6-án, Donald Trump szónoklata után a hívei betörtek a Capitolium épületébe, ahol a képviselőház és a szenátus együttes ülésén éppen a Trump vereségével zárult elnökválasztás eredményeit hitelesítették volna Fotó: Saul Loeb/AFP

Szeptemberben Chansley bűnösnek vallotta magát, és azt mondta, már megbánta, hogy betört a törvényhozás épületébe, de ő volt az, aki megakadályozta, hogy a többiek lopjanak az ülésteremből. Chansley ügyvédje szerint a férfi nem veszélyes a társadalomra, de mentális problémákkal küzd. Szerdán a tárgyaláson Chansley ismét bocsánatot kért a Capitolium megtámadásában betöltött szerepéért.

Végül 51 hónap börtönbüntetés kiszabását kérték rá a bíróságtól arra hivatkozva, hogy Chansley már jóval január 6. előtt hergelte az embereket a közösségi médiában, már két héttel az elnökválasztás vége előtt erőszakra buzdította őket. A bíróság végül 41 hónapot szabott ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.