41 hónap börtönre ítélték a QAnon sámánt

2021 november 17., szerda 18:25
2

41 hónap börtönbüntetésre, vagyis több mint 3 évre ítélték szerdán Jacob Chansley-t, ismertebb nevén a QAnon sámánt, aki a Capitolium ostromának zászlóvivője és egyik felbujtója volt, írja a New York Times.

A szarvaskucsmában, festett arccal a szenátus épületébe rontó összeesküvéselmélet-hívőt azzal vádolták meg, hogy megzavart egy hivatalos eljárást (a szenátus ülését), ami bűncselekménynek számít. A Capitolium lerohanása miatt nagyjából 600 ember ellen indult szövetségi eljárás. A QAnon összeesküvés-elméletről itt írtunk részletesen.

2021. január 6-án, Donald Trump szónoklata után a hívei betörtek a Capitolium épületébe, ahol a képviselőház és a szenátus együttes ülésén éppen a Trump vereségével zárult elnökválasztás eredményeit hitelesítették volna Fotó: Saul Loeb/AFP

Szeptemberben Chansley bűnösnek vallotta magát, és azt mondta, már megbánta, hogy betört a törvényhozás épületébe, de ő volt az, aki megakadályozta, hogy a többiek lopjanak az ülésteremből. Chansley ügyvédje szerint a férfi nem veszélyes a társadalomra, de mentális problémákkal küzd. Szerdán a tárgyaláson Chansley ismét bocsánatot kért a Capitolium megtámadásában betöltött szerepéért.

Végül 51 hónap börtönbüntetés kiszabását kérték rá a bíróságtól arra hivatkozva, hogy Chansley már jóval január 6. előtt hergelte az embereket a közösségi médiában, már két héttel az elnökválasztás vége előtt erőszakra buzdította őket. A bíróság végül 41 hónapot szabott ki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt