Delhiben annyira durva a szmog, hogy bezárták az iskolákat

külföld
2021 november 17., 08:31

Az indiai fővárosban a hatóságok határozatlan időre bezárták az összes iskolát és főiskolát az egyre súlyosbodó légszennyezettség miatt. November 21-ig az építési és épületbontási munkálatokat is leállították, és hogy javuljon a levegő minősége, korlátozzák a forgalmat, illetve több széntüzelésű hőerőművet is leállítottak.

photo_camera Fotó: IMTIYAZ KHAN/Anadolu Agency via AFP

A fővárosban most négy napig nem közlekedhetnek a 10 évesnél idősebb, benzint és dízelt használó autók, és „büntetőparkolóba” kell mennie a kibocsátási tanúsítvány nélküli autóknak.

A PM2,5-szennyezés mértéke Delhiben jóval magasabb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott értéknél. A város több részén kedden 400-hoz közeli vagy annál magasabb értékeket mértek, ami a súlyos kategóriába sorolható. (Jónak a 0 és az 50 közötti érték számít.)

A kormány közölte, hogy a sűrű szmogfelhők miatt további lezárásokat is fontolgatnak. Idén annyira súlyos a légszennyezés, hogy az indiai Legfelsőbb Bíróság arra utasította az állami és szövetségi kormányokat, hogy hozzanak „azonnali és sürgős” intézkedéseket a probléma kezelésére.

A Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézetének (EPIC) jelentése szerint az indiai városok rendszeresen vezetik a globális szennyezettségi listákat, a rossz levegő miatt pedig évente több mint egymillió ember hal meg. Észak-Indiában „tízszer rosszabb levegőt lélegeznek be, mint bárhol máshol a világon”, és idővel ez az ország más részeire is érvényes lesz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt