Egy moszkvai bíróság pénzbírságot szabott ki a Nobel-békedíjat kapott Dmitrij Muratovra „a médiaszabadság megsértése” miatt

külföld
2021 november 18., 8:02
comments 2

Egy moszkvai bíróság pénzbírságot szabott ki a nemrég Nobel-békedíjat kapott Dmitrij Muratovra és újságjára, összesen 132 ezer rubel (közel 600 ezer forint) értékben, mert a rendszerkritikus Novaja Gazetában állítólag nem közölték a lap cikkeiben említett „külföldi ügynökök” státuszát, amivel állítólag „megsértették a tömeges információszabadságot”.

A Novaja Gazeta nem kapott értesítést a bírósági tárgyalásról, az a lap képviselőinek jelenléte nélkül zajlott le.

A bíróság sajtószolgálata november 17-én szerdán közölte a Mediazonával, hogy Muratovot 12 000 rubel, a Novaja Gazetát pedig 120 000 rubel pénzbírságra büntették.

photo_camera Dmitrij Muratov Fotó: ILYA PITALEV/Sputnik via AFP

Az idei Nobel-békedíjat két újságíró, a Fülöp-szigeteki Maria Ressa és az orosz Dmitrij Muratov kapták a szólásszabadságért vívott harcuk elismeréseként. Vlagyimir Putyin orosz elnök később úgy fogalmazott, a Nobel-békedíj nem „védi” Muratovot, és ha megszegi a törvényt, ugyanúgy „külföldi ügynöknek” bélyegezhetik. (Meduza)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt