Koronavírus-számok Magyarországon 11/29/2021
Elhunytak + 460 Σ 34 326
Kórházban + 525 Σ 7 438
Fertőzöttek + 27 830 Σ 1 096 718
Tesztek + 124 615 Σ 8 423 435
Oltottak + 5 724 Σ 6 120 959
A legújabb trendek

Kötelező lesz a maszkviselés Budapesten a zárt terekben

november 18., csütörtök 12:55
10
Karácsony Gergely a közgyűlés szeptember 30-i ülésén. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

„A Főváros vezetése nem fog a kormányra várni, a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönteni fognak arról, hogy elrendeljék Budapest közigazgatási területén zárt terekben a maszkviselést”

- írja csütörtök délutáni közleményében a Fővárosi Önkormányzat.

Szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal lesznek látogathatóak.

Az önkormányzat szerint - mivel az esetszámok egyre jobban emelkednek -, „a közös együttélés szabályai miatt kell cselekedni, hiszen az emberéleteknél semmi sem fontosabb”.

Azt is írják: „a kormány tétlensége több, mint felelőtlenség; semmilyen politikai haszon nem származhat emberéletek veszélyeztetéséből.”

A közlemény végén az önkormányzat megköszöni a budapestiek együttműködését, mert amióta kötelező a maszk használata a közösségi közlekedés járatain, nem kellett komoly büntetéseket kiosztani. Az intézkedés részleteiről nem írtak semmit.

A döntés annyiban figyelemreméltó, hogy Karácsony Gergely és önkormányzata már egy hónappal ezelőtt elrendelte volna a maszkviselést, de akkor nem tették meg, arra hivatkozva, hogy nincs hatáskörük meghozni ezt a döntést. A Belügyminisztériumhoz fordultak engedélyért, viszont ezt nem kapták meg.

Azóta elrendelték a kötelező maszkviselést a mozikban és színházakban, de ekkor is arra panaszkodtak, hogy nincs joguk általános maszkviselési kötelezettséget előírni.

A főváros az első hullám idején előírta a maszkviselést bizonyos helyeken, amihez Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint azért volt joguk, mert akkor nem létezett ebben állami szabályozás. Azóta kormányrendelet szabályozza ezt a kérdést, amiben az áll, hogy az egészségügyi és szociális intézményekről külön rendeletet alkotnak, de a maszkhordás sehol máshol nem kötelező. Kiss októberben azt nyilatkozta, hogy ezzel nem mehetnek szembe az önkormányzatok. Most mégis meglépi ezt a Főváros.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt