Nincs már messze az idő, amikor disznókat tenyésztünk, hogy a szerveiket emberekbe ültessük

Lezárt tartalom a Kör tagjainak TUDOMÁNY
2021 november 18., 20:40
comments 13

Miután nemrég sikerült egy génmódosított disznó veséjét egy emberi testhez csatolva működésre bírni, egyre inkább úgy néz ki, hogy ezzel a tudományos áttöréssel rengeteg vesebeteg ember életét lehetne megmenteni. Amellett azonban, hogy hány halálesetet előzhet meg így a tudomány, az a kérdés is felmerül, hogy emiatt hány állatnak kell majd meghalnia. Utóbbit taglalja a Vox cikke: hogy milyen erkölcsi súlya van annak, ha intelligens állatokat szaporítunk, majd ölünk meg a szerveikért.

Robert Montgomery, az NYU Langone Medical Center transzplantációs intézetét vezető sebész szeptember 25-én végezte el a mérföldkőnek számító műtétet, ami nem volt a szó szoros értelmében szervátültetés, már csak azért sem, mert a műtétet egy halotton végezték el. A család beleegyezésével tartották életben egy lélegeztetőgép segítségével még 54 órán keresztül, hogy megfigyelhessék, ezen idő alatt hogyan működik a testhez kapcsolt disznóvese.

Bár viszonylag rövid idejük volt megfigyelni a szerv működését, az nagyjából olyan jól működött, mint egy normál veseátültetés során egy emberi vese. Montgomery a műtétet követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lábhoz rögzített vese „perceken belül elkezdett működni és nagy mennyiségű vizeletet termelni”, vagyis pont úgy funkcionált, ahogy kell. Az is kiderült, hogy az átültetés után az alany vérében mért kreatinin, vagyis az izmok által termelt és a vese által kiszűrt bomlási termékének szintje is normális volt. Montgomery szerint egy-két éven belül már rendszeresen végezhetnek sertésvese-átültetéseket emberekbe. Úgy fogalmazott, hogy a sertésvesére úgy is tekinthetünk, mint a szél- és napenergiára, ami „fenntartható és korlátlan”.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt