Génmódosított disznóvesét csatoltak egy emberi testhez

TUDOMÁNY
2021 október 20., 05:35
comments 9

Példátlan szervátültetést hajtottak végre New Yorkban: génmódosított disznó veséje került egy emberi testbe, pontosabban nem is a belsejébe, csak kívülről kapcsolták hozzá. A műtét vezetője szerint ez arra utal, hogy a teljes átültetéssel sem lesz gond.

A vese azonnal működésbe lépett, gyorsabban, mint a szokásos ember-ember közti transzplantációknál, és néhány nap után is úgy tűnik, minden rendben. Az alany családja azért engedélyezte a kísérletet, mert az illetőnek már leállt az agyműködése, csak lélegeztetőgépek tartják életben, szervei pedig nem voltak felhasználhatók átültetéshez, írja a New York Times.

Kérdés, hogy az új vese hosszú távon is beválik-e, de sokan már most óriási tudományos áttörésnek látják a módszert, amivel rengeteg halálesetet előzhetnének meg.

photo_camera Fotó: KURT DESPLENTER/BELGA/AFP

A kutatók évek óta vizsgálják, hogyan lehetne az ember számára is használható szerveket növeszteni disznókban. A génszerkesztési eljárás során beazonosítják azokat a fajspecifikus géneket, amelyek az ember számára befogadhatatlanná teszik az állati szervet, majd a genetikai állomány módosításával átültethetővé teszik, írta korábban a Qubit.

Mindez bőven felvet állatjóléti kérdéseket is, az új irány támogatói viszont fenntartható, megújuló szervforrásnak látják a génmódosított disznókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.