Öt év börtönt kapott a férfi, aki az SZFE-s maszkja miatt késelt meg egy nőt Csepelen

bűnügy
2021 november 18., 14:45
comments 9

A Fővárosi Törvényszék másodfokon öt év börtönbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, akit az ügyészség felfegyverkezve elkövetett, közösség tagja elleni erőszak és súlyos testi sértés kísérletének bűntettével vádolt. Az ítélet jogerős.

A sértett, egy nő 2021. február 25-én reggel a Csepelen közlekedő 151-es autóbuszon utazott egy olyan, szájat és orrot takaró maszkban, amelyen jól látható volt a Free SZFE mozgalom logója és neve. Az autóbuszon utazó vádlott, Ó. Bence felfigyelt a maszkon olvasható szövegre, ami miatt feldühödött. Odalépett a nőhöz és kötekedni kezdett vele, majd a szóváltás során szidalmazta és fenyegette is őt. A vita közben a vádlott a nála lévő 8 cm pengehosszúságú késsel megszúrta a nőt az arcán. Ezt követően a férfi a következő megállóban leszállt és elmenekült a helyszínről. A férfit még aznap elfogták, két nappal később pedig letartóztatták.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság elsőfokon hat év börtönbüntetésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat. A döntéssel szemben az ügyészség, illetve a vádlott és védője is fellebbezett.

Másodfokon a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, helyesen értékelte a bizonyítékokat, és indokolási kötelezettségének is maradéktalanul eleget tett. A büntetéskiszabási körülmények értékelésénél azonban a másodfokú bíróság lehetőséget látott a kiszabott büntetés enyhítésére. Ezt azzal is indokolták, hogy a két vádbeli bűncselekmény motivációja azonos volt, és a súlyos testi sértés bűntette kísérleti szakban maradt.

A bíróság szerint a másodfokon kiszabott büntetés mértéke elegendő a büntetési célok eléréséhez, és kellő visszatartó erővel bír mind a terhelt, mind pedig a társadalom többi tagja számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.