Tárgyalni fogja a parlament a javaslatot, ami egy frakcióba kényszerítené a közösen induló pártokat

parlament
2021 november 18., 20:48
comments 12

A parlament kormánypárti többségű igazságügyi bizottsága szerdán tárgysorozatába vette azt a javaslatot,

ami úgy módosítaná a frakcióalapítási szabályokat, hogy a közös listán bejutó pártok csak közös képviselőcsoportot alakíthatnának. Vagyis az ellenzéki összefogás pártjainak egy frakcióban kellene ülniük a 2022-es választás után, de elvileg az önállóságára kevésbé érzékeny KDNP-nek is össze kellene bútoroznia a Fidesszel. (Jelenleg 5 képviselő kell az önálló frakció alakításához.)

A módosítást benyújtó független képviselő, Székely Sándor indoklása szerint „a választópolgárnak már a választás napján tudnia kell, hogy a megválasztandó képviselő melyik képviselőcsoportban fog dolgozni. A jelenlegi szabályozás tehát korrekcióra szorul annak érdekében, hogy az egyértelműség és az átláthatóság biztosítható legyen”.

De Székely októberben még azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a kezdeményezést nemcsak a hatpárti ellenzék, hanem a Fidesz sem fogja támogatni, méghozzá a KDNP miatt. Egyelőre azonban nem így alakult, a kormánypárti többségű bizottság megszavazta, hogy a parlament részletes vitán tárgyaljon a frakcióalakítás szigorításáról.

Székely Sándor az igazságügyi bizottság ülésén
photo_camera Székely Sándor az igazságügyi bizottság ülésén Fotó: Székely Sándor/Facebook

Egyébként az igazságügyi bizottság tavaly ősszel is a független Volner János javaslatát karolta fel, amivel egy listára terelték az ellenzéki összefogás pártjait, mert 71 önálló jelöltre emelte a listaállítás feltételét. De részben azt is Volner javaslatával intézték el, hogy egy napon lehessen tartani a kormány nemváltós népszavazását az országgyűlési választással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.