Tárgyalni fogja a parlament a javaslatot, ami egy frakcióba kényszerítené a közösen induló pártokat

2021 november 18., csütörtök 20:48
12

A parlament kormánypárti többségű igazságügyi bizottsága szerdán tárgysorozatába vette azt a javaslatot,

ami úgy módosítaná a frakcióalapítási szabályokat, hogy a közös listán bejutó pártok csak közös képviselőcsoportot alakíthatnának. Vagyis az ellenzéki összefogás pártjainak egy frakcióban kellene ülniük a 2022-es választás után, de elvileg az önállóságára kevésbé érzékeny KDNP-nek is össze kellene bútoroznia a Fidesszel. (Jelenleg 5 képviselő kell az önálló frakció alakításához.)

A módosítást benyújtó független képviselő, Székely Sándor indoklása szerint „a választópolgárnak már a választás napján tudnia kell, hogy a megválasztandó képviselő melyik képviselőcsoportban fog dolgozni. A jelenlegi szabályozás tehát korrekcióra szorul annak érdekében, hogy az egyértelműség és az átláthatóság biztosítható legyen”.

De Székely októberben még azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a kezdeményezést nemcsak a hatpárti ellenzék, hanem a Fidesz sem fogja támogatni, méghozzá a KDNP miatt. Egyelőre azonban nem így alakult, a kormánypárti többségű bizottság megszavazta, hogy a parlament részletes vitán tárgyaljon a frakcióalakítás szigorításáról.

Székely Sándor az igazságügyi bizottság ülésén Fotó: Székely Sándor/Facebook

Egyébként az igazságügyi bizottság tavaly ősszel is a független Volner János javaslatát karolta fel, amivel egy listára terelték az ellenzéki összefogás pártjait, mert 71 önálló jelöltre emelte a listaállítás feltételét. De részben azt is Volner javaslatával intézték el, hogy egy napon lehessen tartani a kormány nemváltós népszavazását az országgyűlési választással.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt