Vértesszőlősi siklóernyős-baleset: gyanúsítottként hallgatták ki a katonai helikoptert vezető tisztet

bűnügy
2021 november 18., 09:58
comments 7

Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség azt a tisztet, aki a tavaly júliusban történt vértesszőlősi siklóernyős-baleset során azt a katonai helikoptert vezette, ami miatt a mentés során egy mentőtiszt is megsérült.

A fára zuhant egy siklóernyős, és ott várta, hogy lehozzák onnan, végül mentés közben szenvedett életveszélyes sérüléseket, miután a mentésére siető honvédségi helikopter rotorszele lesodorta őt az ágakról.

Az ügyészség közleményében az áll, hogy a gyanú szerint a gyanúsított katonatiszt anélkül repült egyre közelebb a siklóernyőshöz, hogy „a mentési körülményekről az elvárható módon, kellő körültekintéssel tájékozódott volna”. Emiatt „a helikopter rotorlapátjaival olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt”. A légörvény és a siklóernyő súlya végül letörte a faágat, a siklóernyős pedig a földre zuhant, életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd 2020. augusztus 10-én a kórházban halt meg.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak azt mondta, a mentési munkálatot irányító helikopter parancsnokát légi közlekedési halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították meg.

A katonatiszt nem tett vallomást, és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen, utóbbit a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.