A Krím-félsziget Oroszország része, mondta a bolgár elnök csütörtök este, és az ukránok azóta sem tértek magukhoz

2021 november 19., péntek 14:14
4

Bekérették pénteken az ukrán külügyminisztériumba Bulgária kijevi nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Rumen Radev bolgár elnök előző nap egy televíziós választási vitában a Krím-félszigetet Oroszország részének nevezte, az Európai Unió szankcióit pedig hatástalanoknak minősítette.

A bolgár elnök szavai nem járulnak hozzá az Ukrajna és Bulgária közötti jószomszédi kapcsolatok fejlődéséhez – szögezték le az ukránok –, és éles ellentétben állnak Szófia hivatalos álláspontjával Ukrajna szuverenitására, területi integritására és nemzetközileg elismert határaira vonatkozóan. "Arra számítunk, hogy Bulgária elnöke, Rumen Radev visszavonja tegnapi kijelentését" – fűzte hozzá a tárca sajtószolgálata az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint, amelyet az MTI szemlézett.

Kosztadin Kodzsabasev nagykövet úgymond biztosította Ukrajnát afelől, hogy Bulgária álláspontja változatlan Ukrajna területi integritásának támogatásában, beleértve a Krímet mint az ukrán állam területének szerves részét.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az államfői posztért másodszor is ringbe szálló Rumen Radev nem először tett Moszkva-barát kijelentést: 2016-ban, nem sokkal a győzelme után közölte, azon fog dolgozni, hogy az Európai Unió megszüntesse az Oroszországgal szemben hozott szankciókat. Ezt megelőzően kijelentette, hogy "a Krím de jure ukrán, de facto viszont orosz", és Oroszország nem ellensége Bulgáriának.

Rumen Radev a bolgár elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 49,42 százalékát szerezte meg, míg legfőbb ellenfele, Anasztasz Gerdzsikov 22,83 százalékkal került be a második fordulóba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt