A Krím-félsziget Oroszország része, mondta a bolgár elnök csütörtök este, és az ukránok azóta sem tértek magukhoz

külföld
2021 november 19., 14:14
comments 4

Bekérették pénteken az ukrán külügyminisztériumba Bulgária kijevi nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Rumen Radev bolgár elnök előző nap egy televíziós választási vitában a Krím-félszigetet Oroszország részének nevezte, az Európai Unió szankcióit pedig hatástalanoknak minősítette.

A bolgár elnök szavai nem járulnak hozzá az Ukrajna és Bulgária közötti jószomszédi kapcsolatok fejlődéséhez – szögezték le az ukránok –, és éles ellentétben állnak Szófia hivatalos álláspontjával Ukrajna szuverenitására, területi integritására és nemzetközileg elismert határaira vonatkozóan. "Arra számítunk, hogy Bulgária elnöke, Rumen Radev visszavonja tegnapi kijelentését" – fűzte hozzá a tárca sajtószolgálata az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint, amelyet az MTI szemlézett.

Kosztadin Kodzsabasev nagykövet úgymond biztosította Ukrajnát afelől, hogy Bulgária álláspontja változatlan Ukrajna területi integritásának támogatásában, beleértve a Krímet mint az ukrán állam területének szerves részét.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az államfői posztért másodszor is ringbe szálló Rumen Radev nem először tett Moszkva-barát kijelentést: 2016-ban, nem sokkal a győzelme után közölte, azon fog dolgozni, hogy az Európai Unió megszüntesse az Oroszországgal szemben hozott szankciókat. Ezt megelőzően kijelentette, hogy "a Krím de jure ukrán, de facto viszont orosz", és Oroszország nem ellensége Bulgáriának.

Rumen Radev a bolgár elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 49,42 százalékát szerezte meg, míg legfőbb ellenfele, Anasztasz Gerdzsikov 22,83 százalékkal került be a második fordulóba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.