A nagy darab húsok mély szeretete, a munkásosztály luxustűzifája és az üzbég zsírfarkú birka csodahája

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Adorjányi Máriusz szabadtűzpróféta a francia konyhától jutott az amerikai barbecue-ig, és indul tovább a közép-ázsiai piláfok felé. Gasztrotrend-világpanoráma 110 percben. Kérdez: Uj Péter, Winkler Róbert. (Felfoghatjuk Borízű extrának.)

Interjúalanyunk reklámosból lett gasztrohobbistaként megjárta híres francia séfek londoni konyháit, aztán nyolc éve kezdett komolyan foglalkozni a barbecue-val: blogolt, könyvet írt, tanított, versenyzett, aztán kereskedni kezdett. Öt éve már saját sütőket is gyárt, exportál, fejleszt.

2016-ban készítettünk videót róla/vele:

Forrás

Azóta rendesen beindult a grill-bbq sztori Magyarországon, úgyhogy itt volt az idő újra megbeszélni, hol is a tart a hússütés a Kárpát-medencében.

Máriusz azóta – nem annyira a Szijjártó Péter-i korszellemet, mint a litván rokonság adta posztszovjet kapcsolatokat követve – Üzbegisztán és a közép-ázsiáiai konyhák felé fordult.

Adorjániy Máriusz a 444 stúdiójában.
Fotó: Winkler Róbert/444

Fontosabb pontok a beszélgetésben:

  • 01.00: Barbecue főállásban. A nagy szabadtűzboom.
  • 03.30: Az amerikai bbq évtizede.
  • 06.00: A jó tűzifa luxustermék.
  • 07.20: Több nyugati városban is betiltották a faszenes grillezést, emissziós okokból.
  • 11.00: Amerika, 1910: munkásosztály, fatüzelés, mély sertésszeretet.
  • 14.20: Tíz óra sütés, tíz óra pihentetés. De miért is kell pihenetetni a húst?
  • 20.00: Ahol a grill véget ér, ott kezdődik a bbq. Miért a marhaszegy (brisket) lett az amerikai bbq királya?
  • 27.50: Francis Mallmann, az argentín grillkultúrát újrafölfedező, és divatba hozó séf. Az asado-apát.
Forrás
  • 31.20: Austin, a Mekka. A Franklin BBQ-nál sorban állók Twitter-feedje.
  • 37.00: A magyar főzőkonyha, a grill-kisantant gyűrűjében. Az Ulanbator–Taskent tengely legnyugatibb vége.
  • 39.40: Csíptetett ponty kéne? Menj Laskóra, a paprikafesztiválra! (A drávaszögi falu magyar neve Laskó, a horvátok hívják Lugnak.)
  • 42.00: Magyarok és a bbq: a nagy darab, zsíros húsok szeretete bennünk van.
  • 50.15: A hússütés, mint élsport. Myron Mixon, a bbq Michael Jordanja.
  • 53.10: A hússütés Hanga Ádámja: Nagy Iván és a Sun City BBQ.
  • 59.45: DP Bbq, Budafok.
  • 61.00: Daniel Vaughn, a texasi bbq Hegyi Ivánja.
  • 69.30: A litván hegesztők hómofiszban hegesztenek.
  • 73.00: Afgán kukták, rosztovi amfórák, üzbég kazanok.
  • 75.20: A huszas évek a közép-ázsiai konyhák évtizede lesz. A Youtube-on már világsztárok:
  1. Az azeri varázsló.
  2. Mr. Taster és a Food Ranger Teheránban.
  3. Sztalik Kankisijev.
  • 77.00: Az üzbég gasztronómia pillérei és rézüstök a buharai emír udvarából.
  • 84.00: Mivé lett ludaskásánk?
  • 92.00: Plovcenter Taskentban:
Forrás
  • 98.00: A Szovjetunió hasznos öröksége.
  • 103.00: Rizst csempészni ballonkabátban. (Az Etsyn van üzbég rizs, Moszkvából, aranyáron.)
  • 105.00: Kurdzsuk, a zsírfarkú birka csodahája.
  • 109.00: Lagmanmánia: ujgur gasztronómia Taskentben.
Forrás

És végül a hagyományos kazah lovas csusza:

Forrás
Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #249 [H]: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Van-e egyáltalán olyan, hogy kínai konyha?

Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.

444.hu
podcast

Borízű hang # 248: Levillog a Két Mackó [H]

Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Ami a nagy vállalati vagyonok hatékony működtetéséhez elengedhetetlen: mi az a kontrolling és kinek kell egyáltalán?

A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom

Nem csak talpon maradni, de fejlődni is: kinek és mire jó a kontrolling?

Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom