Adorjányi Máriusz szabadtűzpróféta a francia konyhától jutott az amerikai barbecue-ig, és indul tovább a közép-ázsiai piláfok felé. Gasztrotrend-világpanoráma 110 percben. Kérdez: Uj Péter, Winkler Róbert. (Felfoghatjuk Borízű extrának.)
Interjúalanyunk reklámosból lett gasztrohobbistaként megjárta híres francia séfek londoni konyháit, aztán nyolc éve kezdett komolyan foglalkozni a barbecue-val: blogolt, könyvet írt, tanított, versenyzett, aztán kereskedni kezdett. Öt éve már saját sütőket is gyárt, exportál, fejleszt.
2016-ban készítettünk videót róla/vele:
Azóta rendesen beindult a grill-bbq sztori Magyarországon, úgyhogy itt volt az idő újra megbeszélni, hol is a tart a hússütés a Kárpát-medencében.
Máriusz azóta – nem annyira a Szijjártó Péter-i korszellemet, mint a litván rokonság adta posztszovjet kapcsolatokat követve – Üzbegisztán és a közép-ázsiáiai konyhák felé fordult.
photo_camera
Adorjániy Máriusz a 444 stúdiójában.
Fotó:
Winkler Róbert/444
Fontosabb pontok a beszélgetésben:
01.00: Barbecue főállásban. A nagy szabadtűzboom.
03.30: Az amerikai bbq évtizede.
06.00: A jó tűzifa luxustermék.
07.20: Több nyugati városban is betiltották a faszenes grillezést, emissziós okokból.
11.00: Amerika, 1910: munkásosztály, fatüzelés, mély sertésszeretet.
14.20: Tíz óra sütés, tíz óra pihentetés. De miért is kell pihenetetni a húst?
20.00: Ahol a grill véget ér, ott kezdődik a bbq. Miért a marhaszegy (brisket) lett az amerikai bbq királya?
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs
igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó
megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a
felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden
cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem
csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek
őrködni.
Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van
szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem
kell előfizetés.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.
Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.