A nagy darab húsok mély szeretete, a munkásosztály luxustűzifája és az üzbég zsírfarkú birka csodahája

podcast
2021 november 19., 21:27

Adorjányi Máriusz szabadtűzpróféta a francia konyhától jutott az amerikai barbecue-ig, és indul tovább a közép-ázsiai piláfok felé. Gasztrotrend-világpanoráma 110 percben. Kérdez: Uj Péter, Winkler Róbert. (Felfoghatjuk Borízű extrának.)

Interjúalanyunk reklámosból lett gasztrohobbistaként megjárta híres francia séfek londoni konyháit, aztán nyolc éve kezdett komolyan foglalkozni a barbecue-val: blogolt, könyvet írt, tanított, versenyzett, aztán kereskedni kezdett. Öt éve már saját sütőket is gyárt, exportál, fejleszt.

2016-ban készítettünk videót róla/vele:

link Forrás

Azóta rendesen beindult a grill-bbq sztori Magyarországon, úgyhogy itt volt az idő újra megbeszélni, hol is a tart a hússütés a Kárpát-medencében.

Máriusz azóta – nem annyira a Szijjártó Péter-i korszellemet, mint a litván rokonság adta posztszovjet kapcsolatokat követve – Üzbegisztán és a közép-ázsiáiai konyhák felé fordult.

Adorjániy Máriusz a 444 stúdiójában.
photo_camera Adorjániy Máriusz a 444 stúdiójában. Fotó: Winkler Róbert/444

Fontosabb pontok a beszélgetésben:

  • 01.00: Barbecue főállásban. A nagy szabadtűzboom.
  • 03.30: Az amerikai bbq évtizede.
  • 06.00: A jó tűzifa luxustermék.
  • 07.20: Több nyugati városban is betiltották a faszenes grillezést, emissziós okokból.
  • 11.00: Amerika, 1910: munkásosztály, fatüzelés, mély sertésszeretet.
  • 14.20: Tíz óra sütés, tíz óra pihentetés. De miért is kell pihenetetni a húst?
  • 20.00: Ahol a grill véget ér, ott kezdődik a bbq. Miért a marhaszegy (brisket) lett az amerikai bbq királya?
  • 27.50: Francis Mallmann, az argentín grillkultúrát újrafölfedező, és divatba hozó séf. Az asado-apát.
link Forrás
  • 31.20: Austin, a Mekka. A Franklin BBQ-nál sorban állók Twitter-feedje.
  • 37.00: A magyar főzőkonyha, a grill-kisantant gyűrűjében. Az Ulanbator–Taskent tengely legnyugatibb vége.
  • 39.40: Csíptetett ponty kéne? Menj Laskóra, a paprikafesztiválra! (A drávaszögi falu magyar neve Laskó, a horvátok hívják Lugnak.)
  • 42.00: Magyarok és a bbq: a nagy darab, zsíros húsok szeretete bennünk van.
  • 50.15: A hússütés, mint élsport. Myron Mixon, a bbq Michael Jordanja.
  • 53.10: A hússütés Hanga Ádámja: Nagy Iván és a Sun City BBQ.
  • 59.45: DP Bbq, Budafok.
  • 61.00: Daniel Vaughn, a texasi bbq Hegyi Ivánja.
  • 69.30: A litván hegesztők hómofiszban hegesztenek.
  • 73.00: Afgán kukták, rosztovi amfórák, üzbég kazanok.
  • 75.20: A huszas évek a közép-ázsiai konyhák évtizede lesz. A Youtube-on már világsztárok:
  1. Az azeri varázsló.
  2. Mr. Taster és a Food Ranger Teheránban.
  3. Sztalik Kankisijev.
  • 77.00: Az üzbég gasztronómia pillérei és rézüstök a buharai emír udvarából.
  • 84.00: Mivé lett ludaskásánk?
  • 92.00: Plovcenter Taskentban:
link Forrás
  • 98.00: A Szovjetunió hasznos öröksége.
  • 103.00: Rizst csempészni ballonkabátban. (Az Etsyn van üzbég rizs, Moszkvából, aranyáron.)
  • 105.00: Kurdzsuk, a zsírfarkú birka csodahája.
  • 109.00: Lagmanmánia: ujgur gasztronómia Taskentben.
link Forrás

És végül a hagyományos kazah lovas csusza:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.