Adorjányi Máriusz szabadtűzpróféta a francia konyhától jutott az amerikai barbecue-ig, és indul tovább a közép-ázsiai piláfok felé. Gasztrotrend-világpanoráma 110 percben. Kérdez: Uj Péter, Winkler Róbert. (Felfoghatjuk Borízű extrának.)
Interjúalanyunk reklámosból lett gasztrohobbistaként megjárta híres francia séfek londoni konyháit, aztán nyolc éve kezdett komolyan foglalkozni a barbecue-val: blogolt, könyvet írt, tanított, versenyzett, aztán kereskedni kezdett. Öt éve már saját sütőket is gyárt, exportál, fejleszt.
2016-ban készítettünk videót róla/vele:
Azóta rendesen beindult a grill-bbq sztori Magyarországon, úgyhogy itt volt az idő újra megbeszélni, hol is a tart a hússütés a Kárpát-medencében.
Máriusz azóta – nem annyira a Szijjártó Péter-i korszellemet, mint a litván rokonság adta posztszovjet kapcsolatokat követve – Üzbegisztán és a közép-ázsiáiai konyhák felé fordult.
Fontosabb pontok a beszélgetésben:
01.00: Barbecue főállásban. A nagy szabadtűzboom.
03.30: Az amerikai bbq évtizede.
06.00: A jó tűzifa luxustermék.
07.20: Több nyugati városban is betiltották a faszenes grillezést, emissziós okokból.
11.00: Amerika, 1910: munkásosztály, fatüzelés, mély sertésszeretet.
14.20: Tíz óra sütés, tíz óra pihentetés. De miért is kell pihenetetni a húst?
20.00: Ahol a grill véget ér, ott kezdődik a bbq. Miért a marhaszegy (brisket) lett az amerikai bbq királya?
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden
moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a
kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg. Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy
döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk,
és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség
és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is
várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol
hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.