„Dr. Endre lett az egyik legjobb barátom életemben”

Történelem
2021 november 19., 10:36
comments 14

A címben szereplő mondatot Adolf Eichmann SS-alezredes, az európai zsidódeportálások egyik főszervezője mondta Endre Lászlóról, a Sztójay-kormány belügyi államtitkáráról. Endre és Eichmann között tényleg szoros barátság szövődött, miközben a magyar vidéki zsidóság gettókba zárását és deportálását szervezték, ez az 1944-ben, néhány hét alatt lezajló akció lett a holokauszt történetének leggyorsabb és legeredményesebb deportálása.

Endre Lászlót a II. világháború után a magyar holokauszt egyik legfőbb, ha nem a legfőbb felelősének tartották. Igaz, a zsidók gettósítását és a deportálásokat nem ő engedélyezte, az viszont Eichmann és az ő érdeme, hogy ilyen példátlan gyorsasággal és hatékonysággal küldtek Auschwitzba több mint 430 ezer magyar zsidót a magyar állam hatóságai. A magyar kormányzat annyira hatékony volt, hogy német közreműködés szinte nem is kellett az akció lebonyolításához, Eichmann (az őröket, sofőröket és gépírónőket leszámítva) mindössze kb. 20 tiszttel és tiszthelyettessel érkezett Magyarországra.

Eichmann 1961-ben jeruzsálemi tárgyalásán
photo_camera Eichmann 1961-ben jeruzsálemi tárgyalásán Fotó: AFP

A magyar emlékezetből azonban az utóbbi 70 évben Endre László szinte teljesen kiesett. Érthető is ez a felejtés, nincs nemzet, ami szívesen emlékezne a saját bűneire. Endre László élete és hivatali pályafutása pedig éppen a magyar felelősséget emeli ki a holokauszt tragédiájában.

A szélsőségesen antiszemita Endre már 1919-től a magyar közigazgatás komoly posztjain szolgálta és képviselte a magyar államot, a '20-as évektől ő számított a bürokratikus antiszemitizmus (azaz a zsidók törvényi eszközökkel vegzálása) hazai bajnokának. Nem a németek nevezték ki gödöllői szolgabírónak, majd főszolgabírónak, és nem a németek tették meg a legnagyobb magyar vármegye alispánjává. Még államtitkári kinevezéséhez sem feltétlenül ragaszkodtak. A magyar közigazgatás azonban mégis egyre feljebb emelte, 1944-ben pedig végzetesnek bizonyult az a tény, hogy éppen ő döntött a zsidóügyi intézkedések technikai végrehajtásáról.

Endre László életéről és szerepéről a magyar holokausztban hétvégén részletesen is olvashat a 444-en.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.