„Dr. Endre lett az egyik legjobb barátom életemben”

2021 november 19., péntek 10:36
14

A címben szereplő mondatot Adolf Eichmann SS-alezredes, az európai zsidódeportálások egyik főszervezője mondta Endre Lászlóról, a Sztójay-kormány belügyi államtitkáráról. Endre és Eichmann között tényleg szoros barátság szövődött, miközben a magyar vidéki zsidóság gettókba zárását és deportálását szervezték, ez az 1944-ben, néhány hét alatt lezajló akció lett a holokauszt történetének leggyorsabb és legeredményesebb deportálása.

Endre Lászlót a II. világháború után a magyar holokauszt egyik legfőbb, ha nem a legfőbb felelősének tartották. Igaz, a zsidók gettósítását és a deportálásokat nem ő engedélyezte, az viszont Eichmann és az ő érdeme, hogy ilyen példátlan gyorsasággal és hatékonysággal küldtek Auschwitzba több mint 430 ezer magyar zsidót a magyar állam hatóságai. A magyar kormányzat annyira hatékony volt, hogy német közreműködés szinte nem is kellett az akció lebonyolításához, Eichmann (az őröket, sofőröket és gépírónőket leszámítva) mindössze kb. 20 tiszttel és tiszthelyettessel érkezett Magyarországra.

Eichmann 1961-ben jeruzsálemi tárgyalásán Fotó: AFP

A magyar emlékezetből azonban az utóbbi 70 évben Endre László szinte teljesen kiesett. Érthető is ez a felejtés, nincs nemzet, ami szívesen emlékezne a saját bűneire. Endre László élete és hivatali pályafutása pedig éppen a magyar felelősséget emeli ki a holokauszt tragédiájában.

A szélsőségesen antiszemita Endre már 1919-től a magyar közigazgatás komoly posztjain szolgálta és képviselte a magyar államot, a '20-as évektől ő számított a bürokratikus antiszemitizmus (azaz a zsidók törvényi eszközökkel vegzálása) hazai bajnokának. Nem a németek nevezték ki gödöllői szolgabírónak, majd főszolgabírónak, és nem a németek tették meg a legnagyobb magyar vármegye alispánjává. Még államtitkári kinevezéséhez sem feltétlenül ragaszkodtak. A magyar közigazgatás azonban mégis egyre feljebb emelte, 1944-ben pedig végzetesnek bizonyult az a tény, hogy éppen ő döntött a zsidóügyi intézkedések technikai végrehajtásáról.

Endre László életéről és szerepéről a magyar holokausztban hétvégén részletesen is olvashat a 444-en.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt