Hat hónapos halálozási rekord, 6000-nél több covidos kórházban

járvány
2021 november 19., 09:23

Ismét hat hónapos rekord dőlt meg a napi halálozás terén, 135 újabb áldozata van a járványnak. Az elmúlt hetet tekintve naponta átlagosan 130-an halnak meg.

A magyar covidos halálozás lakosságarányosan majdnem négyszerese az európai uniós átlagnak. Csak Bulgária, Lettország, Románia és Horvátország előz meg minket.

link Forrás
link Forrás

Gulyás Gergely miniszter csütörtökön azt mondta, a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv valósult meg a negyedik hullámban. Bár szakértők hetek óta kérték, csak most rendelték el a maszkviselést zárt terekben, amire Gulyás azt mondta, egyszerre kell megőrizni az ország működőképességét, felgyorsítani az oltást és védettséget biztosítania ott, ahol ez lehetséges.

Hatezer fölé nőtt a kórházban ápolt covidosok száma, és 613-an vannak lélegeztetőgépen, utóbbi közelíti a második hullám tetejét.

link Forrás
link Forrás

Az elmúlt hetet nézve továbbra is minden negyedik teszt pozitív, ami a vírus erős terjedését jelzi. Rekordot döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, soha nem volt még ennyi a járvány kirobbanása óta (11 289).

A megyéket tekintve Zalában, Hevesben és Bács-Kiskunban is dőlnek a rekordok. Nógrád és Szabolcs megye kivételével az egész keleti országrészben kiterjedtebb most a járvány, mint az eddigi legsúlyosabb, harmadik hullám csúcsán.

link Forrás
link Forrás

Az oltásokat illetően nincs jelentős változás. Az első oltások száma ismét stagnál - valamivel magasabb szinten, mint októberben -, és mintha megtorpant volna a harmadik oltásra jelentkezők száma is, de erről jövő héten lehet majd biztosabbat mondani.

link Forrás
link Forrás

További számok, trendek, ábrák a 444 járványoldalán.

Címlapkép: Balázs Attila/MTI/MTVA

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.