Itt vannak a részletes maszkviselési szabályok

járvány
2021 november 19., 05:43
comments 2

A friss kormányrendelet értelmében a következő zárt terekben kell maszkot viselni péntek éjféltől:

  • boltokban,
  • bevásárlóközpontokban (kivéve az irodákban, üzemi helyiségekben és sportolásra használt helyiségekben),
  • előadóművészeti eseményeken (színház, tánc, zene), függetlenül attól, hogy nyilvánosak-e vagy sem, kivéve a fellépőknek,
  • mozik, múzeumok, könyvtárak, archívumok, közművelődési intézmények, levéltárak, közigazgatási szervek, posták olyan részein, ahol vendégeket, ügyfeleket fogadnak,
  • sportrendezvényeken (kivéve a sportolók, edzők, bírók),
  • zárt térben tartott zenés-táncos rendezvényeken, kulturális eseményeken, falunapokon az ott dolgozóknak,
  • edzőteremben, uszodában, fürdőben, jégpályán, szálláshelyen, vendéglátóhelyen az ott dolgozóknak. Vagyis ezeken a helyeken a vendégeknek nem kötelező felvenni.

A bölcsődékben, iskolákban az igazgató alakíthatja a maszkviselés szabályait, és a vallási szertartásokon sem írták elő alapjáraton.

A hat éven aluliaknak, a pszichoszociális fogyatékossággal és autizmus spektrumzavarral élőknek nem kell maszkot hordaniuk.

A maszkviselés újbóli bevezetését csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely miniszter, miután szakértők hetek óta többször figyelmeztettek a fontosságára. Gulyás szerint a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv valósult meg a járvány negyedik hullámában.

További intézkedések:

  • az egészségügyi dolgozók nem mondhatnak fel, és kötelesek felvenni a harmadik oltást, ha már legalább 180 nap eltelt a második óta,
  • a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnöki Kormányiroda dolgozóinak kötelező beoltatni magukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.