Minden vádpont alól felmentették Kyle Rittenhouse-t

külföld
2021 november 19., 18:46
comments 9

A tinédzser a 2020. augusztusi zavargások idején érkezett a Chicagóhoz közeli Kenoshába, ahol 23-án két embert lőtt agyon, Joseph Rosenbaumot és Anthony Hubert, valamint megsebesítette Gaige Grosskreutzot. Az ügy teljes hátteréről múlt szombaton közöltünk elemzést, amelyet ide kattintva tudnak elolvasni.

Kyle Rittenhouse perének érdemi része a héten kezdődött Kenoshában, néhány saroknyira a tavalyi lövöldözés helyszínétől, jelentős médiacirkusz közepette, melyben pro és kontra minden apró részlet hatalmas jelentőségűnek tűnt. Az ügy azért is volt érdekes, mert a lövöldözést és Rittenhouse szerepét nagyon jól dokumentálták, rengeteg kép és videófelvétel készült az esetről.

Az ügyészség azzal érvelt a per során, hogy Rittenhouse volt az agresszor, ő provokálta a lövöldözéshez vezető incidenst. A védőügyvédek ezzel szemben azt állították, hogy a tinédzser önvédelemből cselekedett.

A Trump-rajongó Rittenhouse, aki a lövöldözés idején 17 éves volt, állítása suzerint azért utazott Kenoshába, hogy megvédje a helyiek tulajdonát a Black Lives Matter mozgalom tüntetőitől. A városban ebben az időszakban erőszakos tömegmegmozdulások zajlottak, miután egy fehér rendőr intézkedés közben hátba lőtt egy afroamerikai férfit, Jacob Blake-et, akit nemi erőszak gyanúja miatt akart letartóztatni. (A rendőrt felmentették.)

Rittenhouse egy barátjával, félautomata fegyverekkel (ő maga AR-15 típusú puskával) várta a tüntetőket.

Kyle Rittenhouse-szal szemben eredetileg hat vádpontot fogalmaztak meg, de a bíró időközben levette a napirendről a veszélyes fegyver birtoklásának ügyét.

photo_camera Kyle Rittenhouse távozik a helyszínről, az aszfalton Anthony Huber fekszik Fotó: TAYFUN COSKUN/Anadolu Agency via AFP

Az esküdtszék több tucat tanú és szakértő vallomását hallgatta meg, ezt követően hozta meg pénteken a felmentő ítéletet. Ha bűnösnek találják, Rittenhouse életfogytiglani börtönbüntetést kaphatott volna.

A New York Times szerint Bruce Schroeder bírót többen bírálták a tárgyalás során tanúsított viselkedése miatt, mivel konfliktusos módon kommunikált az ügyészséggel, és időnként bőbeszédű jogi magyarázatokba kezdett. A Times azt írta, az esküdszék többségében fehérekből állt, igaz, ez tükrözi Kenosha megye lakosságának összetételét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.