Ha a kormány nem fizeti ki a normatívát, korlátozhatja a budapesti tömegközlekedést a Főváros

2021 november 20., szombat 8:31
6

Nagyjából egy héten belül elfogy BKV idei évre tervezett pénze, utána hitelből kell majd működnie a fővárosi tömegközlekedési vállalatnak. A pénzhiányhoz az is hozzájárul, hogy a kormány még nem fizette ki azt a 12 milliárd forintos normatív támogatást, amellyel a költségvetési törvény szerint a budapesti közlekedést támogatnia kellene. A Fővárosi Önkormányzat pedig kilátásba helyezte, hogy

ha a kormány nem teljesíti a törvényi kötelezettségét, akkor akár korlátozásokat is bevezethetnek a tömegközlekedésben. Kiss Ambrus budapesti főpolgármester-helyettes az RTL Klub híradójának azt mondta, időlegesen felmerülhet egy ilyen opció, hogy mindenki érezze, mivel jár, ha " bliccel a kormány", viszont ez csak egy lehetőség, még nem született erről döntés.

Karácsony Gergely a héten követelte a kormánytól, hogy fizesse ki a 12 milliárd forintot, ami már csak azért is jár a BKV-nak, mert a Fővárosi Önkormányzat minden hónapban fizet a kormánynak a fővárosi közlekedési jegyrendszerbe integrált állami szolgáltatásokért, vagyis a HÉV-ekért, amelyeket 2016 óta a MÁV üzemeltet. Gulyás Gergely viszont a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a HÉV-ről szóló szerződést újra kell tárgyalni, és majd csak ezután fizeti ki a kormány a normatívát. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy Karácsonyék inkább akarnak politikai vitát a kormánnyal, mint megegyezést. A fővárosi önkormányzat szerint viszont a két ügynek semmi köze egymáshoz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt