Ha a kormány nem fizeti ki a normatívát, korlátozhatja a budapesti tömegközlekedést a Főváros

Budapest
2021 november 20., 08:31
comments 6

Nagyjából egy héten belül elfogy BKV idei évre tervezett pénze, utána hitelből kell majd működnie a fővárosi tömegközlekedési vállalatnak. A pénzhiányhoz az is hozzájárul, hogy a kormány még nem fizette ki azt a 12 milliárd forintos normatív támogatást, amellyel a költségvetési törvény szerint a budapesti közlekedést támogatnia kellene. A Fővárosi Önkormányzat pedig kilátásba helyezte, hogy

ha a kormány nem teljesíti a törvényi kötelezettségét, akkor akár korlátozásokat is bevezethetnek a tömegközlekedésben. Kiss Ambrus budapesti főpolgármester-helyettes az RTL Klub híradójának azt mondta, időlegesen felmerülhet egy ilyen opció, hogy mindenki érezze, mivel jár, ha " bliccel a kormány", viszont ez csak egy lehetőség, még nem született erről döntés.

Karácsony Gergely a héten követelte a kormánytól, hogy fizesse ki a 12 milliárd forintot, ami már csak azért is jár a BKV-nak, mert a Fővárosi Önkormányzat minden hónapban fizet a kormánynak a fővárosi közlekedési jegyrendszerbe integrált állami szolgáltatásokért, vagyis a HÉV-ekért, amelyeket 2016 óta a MÁV üzemeltet. Gulyás Gergely viszont a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a HÉV-ről szóló szerződést újra kell tárgyalni, és majd csak ezután fizeti ki a kormány a normatívát. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy Karácsonyék inkább akarnak politikai vitát a kormánnyal, mint megegyezést. A fővárosi önkormányzat szerint viszont a két ügynek semmi köze egymáshoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.