Őrnaszádokat küldött az USA Ukrajnának

külföld
2021 november 20., 19:06
comments 1

Két őrnaszádot küldött Ukrajnának az Egyesült Államok a Fekete-tengeri flottájuk megerősítésére. A Reuters beszámolói szerint az amerikai parti őrség felújított őrnaszádjait szállító teherhajó szombaton már át is haladt a Dardanellákon.

A Dardanellák Gallipolli félszigeténél.
photo_camera A Dardanellák Gallipolli félszigeténél. A szoroson már áthaladt az amerikai teherhajó a Parti Őrség két felújított őrnaszádjával. Fotó: ALI BALIKCI/Anadolu Agency via AFP

A két Island-osztályú őrnaszádot november 8-án hajózták be Baltimore-ban, hamarosan megérkezhetnek az ukrajnai Odesszába. A két őrnaszád résza annak az összességében már több mint 2,5 milliárd értékű amerikai hadi segélyprogramnak, amit 2014-ben, a Krím orosz megszállása után indítottak.

Az ukrán fronton az elmúlt hetekben egyre feszültebb a helyzet, Ukrajna mellett az Egyesült Államok és a NATO is azzal gyanúsítja Oroszországot, hogy hadserege fenyegető műveletekbe kezdett. Ukrajna a napokban újra jelezte, hogy orosz inváziótól tart. Oroszország az ukrán határ menti csapatösszevonásokat annyival intézte el, hogy saját területén jogában áll csapatokat mozgatni, amúgy nem áll szándékában bárkit megtámadni.

Ukrajna amúgy a Krím megszállásakor elbukta tengeri hadereje javát, azóta a NATO segítségével igyekszik újra felépíteni flottáját. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.