Az új épületeknél muszáj lesz elektromos autók számára töltőt telepíteni Angliában

közlekedés
2021 november 23., 08:38

Hétfőn tette közzé új, elektromos autókra vonatkozó kormányzati stratégiáját Boris Johnson brit miniszterelnök, írja a The Driven. Az intézkedések egyik fő célja, hogy sokkal több töltőhely legyen az országban, ahol elektromos autókat lehet majd feltölteni. Az Egyesült Királyságban jelenleg 250 ezer otthonnál és munkahelynél van már töltőpont, most pedig előírták, hogy új épületeket csak töltőpontokkal együtt lehet építeni, és ettől 145 ezer új töltőhelyre számítanak.

photo_camera Fotó: RUI VIEIRA/AFP

Emellett a jövőben minden olyan épületnél, mely körül legalább tíz parkolóhely van, csak úgy lehet nagyobb léptékű felújítást végezni, ha létrehoznak új töltőpontokat is. Johnson a stratégia bejelentése után arról beszélt, hogy döntő pillanathoz érkeztek, és nagyon fontos, hogy a brit gazdaság alkalmazkodjon a „zöld ipari forradalomhoz”.

Angliában az elmúlt években meredeken nőtt az elektromos autók száma, idén 73 százalékos növekedést mértek az eladásokban tavalyhoz képest, és iparági becslések szerint ma már a brit autópiac 15,2 százalékát elektromos autók teszik ki. Az országban 2030-ban tervezik a benzines és dízeles autók kereskedésének betiltását, a váltáshoz pedig ösztönzőket vezettek be: vannak zónák, ahova már nem lehet régebbi típusú, szennyezőbb autókkal behajtani, valamint az autótulajdonosok akár 2500 fontos támogatást is kérhetnek elektromos autók vásárláshoz.

Kedvezhetett az elektromos autók piacán az üzemanyagválság is: az országban számos benzinkúton nem volt elég benzin a közelmúltban, ami után nagyon megugrott az elektromos autók iránti online érdeklődés.

A brit autóipari szabályzó testület, az SMMT szerint jövőre már több elektromos autót adhatnak el az országban, mint ahány dízelest. Épp a növekvő kereslet miatt vált annyira fontossá, hogy több töltőhely legyen elérhető az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.