Videón, ahogy a BBC riportere felidegesíti Lukasenkát

november 23., kedd 15:07
9

Steve Rosenberg, a BBC riportere videós interjút készített Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, akit sokan Európa utolsó igazi diktátorának tartanak. Rosenberg egy részletet is kitett a Twitterre az interjúból:

Már ezen a hat és fél perces videón is látszik, hogy Lukasenka minden, számára kicsit is kényelmetlen kérdésen felidegesíti magát, és emelt hangon kezdi szidni a nyugati országokat, azt állítva, hogy Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok finanszíroz forradalmi csoportokat Fehéroroszországban. A riporter megkérdezi például, hogy lehet, hogy Lukasenka a saját „hivatalos számokra alapozott” állítása szerint a legutóbbi elnökválasztáson elsöprő, 80 százalékos többséggel nyert, a választás után mégis rengeteg ember árasztotta el a fehérorosz városok utcáit, azt kiabálva, hogy elcsalták a választást, és Lukasenkának le kell mondania.

Az elnök nem ad konkrét választ a kérdésre, helyette arról kezd beszélni, hogy a fehérorosz tüntetéseket külföldről bátorították és finanszírozták. Emellett többször is megfenyegette a riportert, hogy ha belevág a szavába, és nem hallgatja végig, akkor vége az interjúnak.

A békés tüntetők megverésére, őrizetbevételére és megkínzására vonatkozó vádakat nem is tagadta, csak azt tette hozzájuk, hogy rendőröket is megvertek az utcai harcokban, és hasonló esetben az Egyesült Államokban a rendőrök már bizonyára agyonlőtték volna az erőszakos tüntetőket, Fehéroroszországban viszont nem történt ilyen.

Tagadta azt is, hogy politikai okokból lennének jelenleg Fehéroroszországban ellenzéki aktivisták és politikusok bebörtönözve, Lukasenka szerint ezek az emberek külföldi ügynökök, megérdemlik, ami történik velük, és azért nem szabadok, mert törvényt sértettek.

A teljes interjút itt lehet megnézni:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt