Biden december elején demokráciaügyi csúcstalálkozót tart, amire Magyarországot nem hívták meg

november 24., szerda 9:26
16

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök 110 országot hívott meg egy online csúcstalálkozóra, amit december 9-én és 10-én rendeznek meg, a központi téma pedig a demokrácia lesz.

A meghívott országok listáján nem szerepel

  • Kína,
  • Törökország,
  • Oroszország,
  • de Magyarország sem,

ellenben Lengyelország az Európai Bizottsággal kialakult jogállamisági vitája ellenére is meghívást kapott.

A Közel-Keletről egyedül Izrael és Irak kapott meghívást, az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek számító Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek nem szerepelnek a listán.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a demokráciacsúcson a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó.Az MTi az erről szóló tájékoztatásában fontosnak találta kiemelni, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a „demokráciacsúcs” mindössze arra szolgál, hogy „megossza az embereket, illetve az országokat aszerint, hogy demokratikusak, vagy nem demokratikusak”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt