Három hetet kapott a frissen felálló fővárosi vizsgálóbizottság, hogy végére járjon a Városháza-ügynek

belföld
2021 november 24., 14:18

Miként az a szerda délelőtti előzetes nyilatkozatokból már egyértelműsíthető volt, Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali többség támogatásának köszönhetően létrejöhetett a Fővárosi Közgyűlésben az eseti bizottság a Városháza épületének el (nem) adása körüli botrány kivizsgálására. Erről délután egyhangúlag döntött szerdai ülésén a közgyűlés.

Az ellenzéki Fidesz eredeti előterjesztéséhez azonban négyoldalas módosító indítványt nyújtott be a baloldali többség, amelynek tartalmát csak a napirendi pont tárgyalása előtti pillanatokban ismerhették meg a képviselők. A fideszesek a fejlemény miatt kiakadva előbb szünetet kértek, majd felháborodtak, különösen amiatt, hogy a bizottságnak már a következő közgyűlési ülésre – ami december 15-én lesz – el kellene készülnie a jelentésével. Kifogásolták azt is, hogy a módosítók korlátozzák a vizsgálat tárgyává tehető kérdések körét, így nem hallgathatják meg Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, akit az események kulcsfigurájának tartanak. Ezzel együtt a Fidesz-frakció végül a módosítókkal együtt megszavazta a csomagot, úgymond annak érdekében, hogy a testület megalakulhasson. A bizottságnak 4 többségi és 3 ellenzéki tagja lesz, vezetni Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester fogja. Ő az, aki a nagy sikerű beszédet mondta a Fidesz-kogresszuson a kellemetlen kérdésekre a pártközpontból várt válaszokról. A téma már a napirend előtti felszólalások során előkerült, Karácsony Gergely a kormány és a főváros közötti együttműködés általános problémáinak feltárása után a Városháza-ügyre rátérve ismételten állította, minden olyan fejlesztési opciót kizártak, ami az eladást magába foglalhatta volna. "Önök örülnének, ha eladó lenne a Városháza – mondta –, hiszen meg akarják venni, de ez nem a mi problémánk, hanem az önöké."

Okfejtése során a főpolgármester az ügyet a NER és az orosz titkosszolgálatok beavatkozásának minősítette a jövő évi választási kampányba. Ismét szóba hozta a Rahimkulov családot, "amelynek a vagyona kétszer akkora, mint Mészáros Lőrincé", azt állítva, hogy az eladással kapcsolatos tárgyalásokat ők kezdeményezték. Rövid úton eljutott Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz is, hiszen az nem lehet, hogy a Rahimkulovok a saját szakállukra mennek bele egy ilyen játszmába. "Állunk a vizsgálóbizottság elébe, nincs semmi takargatni valónk" – mondta.

Karácsony szerint a magyar belpolitika új szakasza kezdődött, ahol orosz politikai érdekek kerülnek előtérbe, és azt mondta, örül, hogy ő csak egy ilyen nem létező ügybe keveredett, szemben a prágai főpolgármesterrel, akit meg akartak mérgezni.Láng Zsolt fideszes frakcióvezető szintén napirend előtt azt mondta, Karácsony próbál előremenekülni, de abban, amit mond, sok az ellentmondás. Ezek közt említette, hogy ha 2020 novemberében elvetették az eladásos variációt, akkor 2021 májusában Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezérigazgatója hogyan mondhatta a vonatkozó hangfelvételek szerint, hogy az eladás mellett vannak, és ki tudja kerülni a közbeszerzést is, ha szükséges. Emellett felemlegette a Gansperger Gyula által hivatkozott jutalékrendszert, valamint a gazdasági cápákról értekező Bajnai Gordon volt miniszterelnököt. Láng végül bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények gyanújáról beszélt.

A vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló napirendi pont vitája a módosító csomag körüli kezdeti viharokhoz képest gyorsan lement. Karácsony ismét elmondta, olyan ügyről van szó, ami nincs, Láng Zsolt pedig azt, hogy de van, és a többségi támogatást a módosítók ismeretében képmutatásnak nevezte, azzal, hogy a háromhetes határidő különösen vérlázító.

Az előterjesztést ezzel együtt ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Az előzmények

Mint ismert, november elején jelent meg először a hír, hogy a forráshiánnyal küzdő Fővárosi Önkormányzat eladná a Városházát. Az Index mutatott be akkor egy dokumentumot, ami erre engedett következtetni.

Akkor Karácsony Gergely tagadta, hogy ilyen szándéka lenne Budapestnek, ám később kiderült, hogy Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója valóban folytatott az ügyben egyeztetéseket, a hivatal szerint a főpolgármester tudta nélkül, emiatt később megrovásban is részesült. Barts érintettségét hangfelvétel bizonyította, majd egymás után kerültek újabb részletek is nyilvánosságra.

Az egyik felvételen egy üzletember beszélt (nagy valószínűséggel Gansperger Gyula, aki a Fidesz vezette kormányok idején fontos tisztségeket töltött be korábban), itt többek közt az is elhangzott, hogy egy másik illető, Berki Zsolt (aki az első alkalommal kiszivárogtatott felvételek szerint szerződést kötött a Városháza eladására egy ingatlanirodával) Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel állhat kapcsolatban. A hangfelvételen jutalékos rendszerről esett szó.

Karácsony Gergely közölte, hogy a városvezetés egyetlen tagja sem találkozott soha semmilyen tárgyaláson sem Gansperger Gyulával, sem Berki Zsolttal, és a felvételeket manipulálták. A főpolgármester azt mondta, feljelentést tesznek az ügyben. Ugyanezt nyilatkozta Kiss Ambrus is.

Néhány nappal később olyan hangfelvétel jelent meg, amelyen Bajnai Gordon volt miniszterelnök hallható, és arról beszél, hogy van fővárosi szándék a Városháza eladására, ami az önkormányzatnak érdemi bevételt hozhatna, de a politikai támadások elkerülése miatt az ügyletet a választások utánra időzítenék.

Bajnai ezzel kapcsolatban azt írta a Facebook-oldalán, hogy valóban találkozott Gansperger Gyulával a nyáron, de világossá tette, hogy az ügyben nincs befolyása, közvetítői szerepe, és szerinte egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.