A dubaji sakkvébédöntőn Jan Nyepomnyascsij kezdhet világossal Magnus Carlsen ellen

játék
2021 november 25., 14:21

A sorsolás eredményeképpen az orosz kihívó, Jan Nyepomnyascsij kezdhet a világos bábokkal a címvédő norvég Magnus Carlsen elleni sakkvilágbajnoki döntőben, ami pénteken kezdődik Dubajban.

A nyitány előtt a címét 2013-ban megszerző és azóta rendre megvédő Carlsen arról beszélt, hogy kevésbé izgul most, mint a korábbi címmérkőzései előtt.

„Talán most, az ötödik döntőmön bizonyos mértékig könnyebb a dolgom” – mondta a 30 éves, a nemzetközi szövetségnél (FIDE) a világranglista élén álló norvég nagymester, aki a sakkozás 16. világbajnoka. „Jobban fel tudtam készülni, kevésbé vagyok ideges, mint először, és van némi rutinom is. Viszont Jan rengeteg tapasztalatot szerzett a világbajnokjelöltek tornáján, amit megnyert. Szerintem egy ilyen verseny a legjobb edzés egy vb-döntő előtt” – mondta.

Amikor Carlsent megkérdezték, hogy az eddigi sakkvébédöntők tapasztalata a legnagyobb előnye-e, akkor csak annyit válaszolt:

„Nem, a legnagyobb előnyöm az, hogy jobb vagyok sakkban.”

photo_camera Jan Nyepomnyascsij és Magnus Carlsen szerdai sajtótájékoztatója Dubajban. Fotó: Giuseppe Cacace/AFP

A 31 éves Nyepomnyascsij a rajt előtt arról beszélt, hogy szinte mindig a regnáló bajnok a favorit, de ő 50-50 százalékra teszi a győzelmi esélyeket. „Magnusnak és nekem meglehetősen hosszú a közös múltunk a sakktáblánál, jól ismerjük egymást, ezért érdekes meccs lesz” – mondta.

Az egymás elleni mérlegben Nyepomnyascsij áll jobban: a korábbi találkozóikon nyolc döntetlen mellett négyszer nyert, míg Carlsen csak egyszer.

Arkagyij Dvorkovics, a FIDE orosz elnöke, aki szerint a felek győzelmi esélye egyforma, bejelentette, hogy a világbajnok a pénzdíj mellett vadonatúj trófeát is kap jutalmul. A több mint 5 kilós, aranyozott kupát, ami bazaltszerű vulkanikus kőzetből, doleritből készült Oroszországban, 39 gyöngy és egy gyémánt díszíti. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amiből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenének, a pénzfelosztás aránya 55-45 százalék.

A párharc, amit az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában zajló világkiállításon rendeznek meg, legkésőbb december 16-ig tart. A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki 7,5 pontot szerez. Döntetlennél rövidített játszmák döntik el, ki a világbajnok. (Chess, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.