Ukrajnában leleplezték az orosz titkosszolgálatok több mint 20 ezer hamis fiókkal rendelkező botfarmját

INTERNET
2021 november 25., 15:25
comments 2

Az ukrán rendvédelmi szervek lelepleztek az ország déli részén lévő Herszon megyében egy több mint 20 ezer hamis fiókkal rendelkező botfarmot, amit az orosz titkosszolgálatok megrendelésére építettek ki – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A közlemény szerint a kiberbűnözők speciális információs műveleteket hajtottak végre annak érdekében, hogy zavart keltsenek Ukrajna társadalmi-politikai életében. „Felforgató tevékenység céljából több mint 20 ezer hamis fiókot hoztak létre a közösségi hálózatokon, fórumokon és népszerű üzenetküldő portálokon. Névtelen profilokon keresztül dezinformációkat terjesztettek az ország belső helyzetéről. Az elkövetők ezenfelül a régióban lévő infrastrukturális létesítmények elleni bombariadókról küldtek szét hamis üzeneteket” – közölte az SZBU.

A nyomozás során kiderült, hogy több helyi lakos is részt vett a botfarm működtetésében. A szükséges berendezéseket a lakóhelyükön telepítették, és speciális telekommunikációs eszközöket használtak a fiókjaik álcázására. Az orosz főnökeiktől Ukrajnában betiltott oroszországi fizetési rendszereken keresztül kapták meg a pénzt munkájukért.

photo_camera Illusztráció: Alexey Filippov/Sputnik via AFP

A házkutatásokon a rendfenntartók több mint 3000 SIM-kártyát és illegális cselekményekre utaló jeleket tartalmazó számítógépes berendezést találtak.

A büntetőeljárás keretében a megfelelő igazságügyi szakértői vizsgálatok, a kihallgatások és a bűncselekmény elkövetésében érintett valamennyi személy büntetőjogi felelősségre vonását célzó egyéb nyomozati cselekmények jelenleg még folyamatban vannak – közölte a biztonsági szolgálat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.