Globális sztrájkot szerveznek az Amazon dolgozói a Black Fridayre

2021 november 26., péntek 17:40
5

22 országban, köztük az USA-ban, Kanadában, Brazíliában, az Egyesült Királyságban és az EU több országában is sztrájkot szerveznek az Amazon dolgozói a négynapos Black Friday ideje alatt. A megmozdulásokat a Make Amazon Pay nevű csoport fogja össze.

A dolgozók azt követelik, hogy a gigavállalat fizessen tisztességes bért az alkalmazottainak, hagyja, hogy a dolgozók szakszervezetekbe lépjenek be, és kötelezze el magát a fenntarthatóság mellett. Biztonságos munkakörülményeket, több fizetett betegszabadságot szeretnének, és azt, hogy a vállalat fizesse be rendesen az adóit.

A német Verdi szakszervezet a raktári dolgozókat hívja sztrájkba, Olaszországban pedig azt tervezik a dolgozók, hogy blokád alá veszik az Amazon raktárait és teherautóit, valamint több ezer sofőrjük is sztrájkolni fog pénteken. Franciaországban is a raktári dolgozók terveznek sztrájkot.

Ahogy ebben a korábbi cikkünkben írtuk, az Amazon híres arról, hogy válogatott és viszonylag agresszív stratégiákkal próbálja megakadályozni dolgozói érdekképviseleti szerveződését, ami az üzemek teleplakátolásától és külön honlapok felállításától a dolgozók megfigyeléséig és fenyegetéséig, adott esetben pedig kirúgásáig terjed. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt