27 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból

külföld
2021 november 28., 19:16

Ezt Anatolij Antonov nagykövet közölte a Szolovjov Live YouTube-csatornának nyilatkozva. A misszióvezető elmondta, az orosz diplomáciai képviseletek káderhiánnyal küzdenek, és nehezményezte, hogy a házastársak vízumának megvonása, illetve az a tény, hogy a gyerekeik nem kapnak beutazási engedélyt, családok szétszakadásához vezetett.

A diplomata kifogásolta, hogy az amerikaiak továbbra is ellenfélként tekintenek Oroszországra, és úgy vélekedett, hogy Washington az Ukrajna elleni orosz "fenyegetés" állandó emlegetésével Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kudarcait próbálja mentegetni.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke vasárnap a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: biztos abban, hogy Moszkva megfelelő és arányos választ fog adni a lépésre.

Válaszul az orosz diplomaták korábbi kiutasítására, valamint az Oroszország ellen bevezetett szankciókra, Moszkva áprilisban korlátozta orosz állampolgárok alkalmazását a moszkvai amerikai nagykövetség számára. Augusztus 1. óta a képviseleten 120 munkatárs dolgozik, ami öt év óta a legalacsonyabb létszám, 2017-ben még tízszer ennyien voltak. A csökkenésre hivatkozva a diplomatavízumokon kívül minden más amerikai beutazási engedély kiadása leállt Moszkvában.

Oroszországnak október végén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint mintegy 200 diplomatája volt az Egyesült Államokban, de ebben a számban benne vannak az ENSZ mellett működő állandó képviselet alkalmazottjai is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.