Megvan az új cseh kormányfő, az őt kinevező koronavírusos elnököt átlátszó fallal szigetelték el a ceremónia idejére

külföld
2021 november 28., 11:45
comments 3

Milos Zeman cseh államfő vasárnap kormányfővé nevezte ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét. Fiala azonnal letette a hivatalos esküt.

Zeman hétfőtől december 13-ig külön-külön találkozni akar a miniszterjelöltekkel, utána nyílik meg az út az új kormány megalakulásához. Az államfő korábban közölte, a 17 miniszterjelölt közül egy ellen vannak kifogásai. Nevet nem mondott, de a sajtó szerint Jan Lipavsky kalózpárti külügyminiszter-jelöltről van szó. Ezt hivatalosan nem cáfolták, de nem is tagadták. Petr Fiala azt mondta, már tájékoztatta az elnököt a jelöltekről. Ismételten leszögezte, hogy kiáll valamennyiük mellett.

Tekintettel arra, hogy Milos Zeman koronavírustesztje csütörtökön pozitív lett, és kéthetes karanténba kellett vonulnia, az államfő és az általa kinevezett kormányfő közvetlenül nem találkozhatott. Az elnök a kinevezés idején átlátszó fallal volt elszigetelve Petr Fialától és a hivatalos ceremónia többi résztvevőjétől.

Fiala kinevezésével Csehországnak néhány hétig két kormányfője lesz: Andrej Babis az ügyvezető, Petr Fiala pedig a kinevezett miniszterelnök. Az alkotmány szerint a tényleges hatalom az új kormány hivatalos kinevezéséig az ügyvezető kormány kezében van. Petr Fiala azt nyilatkozta, hogy kormánya december közepén szeretné átvenni az ország irányítását.

Fiala az új ötpárti cseh kormánykoalíció közös kormányfőjelöltje volt. Ezt a koalíciót az októberi csehországi képviselőházi választásokat megnyerő Spolu hármas szövetség és a vele közösen kormányt alakító kétpárti PirSTAN szövetség alkotja. Az öt párt már aláírta a koalíciós szerződést.

A cseh választások hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

photo_camera Petr Fiala miniszterelnök esküt tesz az elszeparált Milos Zeman államfő előtt Fotó: ROMAN VONDROUS/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.