Több új kürtő nyílt a La Palma szigeti vulkánon, megint ömlik a láva

katasztrófa
2021 november 28., 19:43

Az új kürtőkből kiáramló láva percenként hatméteres sebességgel folyik az eddig megkímélt területek felé, közölte María José Blanco, a spanyol Nemzeti Földtani Intézet szóvivője.

A vulkán Kanári-szigetek nyugati részén található La Palma szigeten szeptember 19-én tört ki. Az azóta eltelt tíz hétben a tudósok legalább tizenegy különböző lávafolyamot azonosítottak a Cumbre Vieja vulkán oldalán, ezek legalább ezeregyszáz hektárnyi területet borítottak el, több ezer házat, utakat, elektromos vezetékeket és a sziget gazdaságában kulcsszerepet játszó banánültetvényekhez szükséges öntöző vezetékeket pusztítottak el. Az egyik lávafolyam a múlt héten egy helyi temetőt borított el.

A károk ellenére emberi sérülések és halálesetek nem köthetők követlenül a vulkánkitöréshez. Szakértők szerint vasárnapra virradóra nyolcvan földmozgást észleltek, a legnagyobb 3,6-os erősségű volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.