Egy francia szótár bevezette a nonbináris névmást, az oktatási miniszter szerint ez az amerikai woke-izmus mételye a Köztársaságon

2021 november 29., hétfő 10:39
8

Nagy felhördülés lett abból, hogy a Le Petit Robert online szótárába a kiadó felvette a férfi 'il' és a női 'elle' névmás mellé a nonbináris 'iel' névmást - írja a New York Times. A definíció szerint ez egy harmadik személyes névmás, ami bármilyen nemű ember(eke)t jelölhet.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter nagyon nem ért ezzel egyet. Azt nyilatkozta, hogy „a francia nyelvet semmilyen indokkal nem szabad manipulálni”, és szerinte ez az amerikai „woke-izmus” hatása. Blanquernek az amerikai társadalomtudományi irányzatok nagyon a bögyében vannak, már többször is szót emelt ellenük, úgy gondolja, Trump emiatt az ideológia miatt nyert 2016-ban. Szerinte faji és genderkérdésekkel akarnak viszályt szítani a még mindig nagyon erős francia univerzalizmus felfogása ellen. Az 'iel' ügyében Brigitte Macron is mellé állt, szerinte a francia nyelv szép, és két névmás megfelelő. A Larousse, a másik nagy francia szótárhatalom pedig azt közölte, szerintük az 'iel' csak egy pszeudo-névmás.

Az 'iel' szócikk a Le Petit Robert-ben. Fotó: Le Petit Robert www.lerobert.com

Charles Bimbenet, a Le Petit Robert főigazgatója ugyanakkor visszautasította a miniszter vádját, miszerint militánsak lennének. „A Robert küldetése, hogy megfigyelje a mozgásban lévő és változatos francia nyelv fejlődését, és figyelembe vegye azt” – közölte. „A világot leíró szavak meghatározása azt jelenti, hogy segítjük a világ jobb megértését.”

François Jolivet képviselő a Francia Akadémiához fordult (melynek elsődleges célja a francia nyelv védelme), és azt követeli, hogy vegyék kézbe ezt az ügyet. „A Le Petit Robert magányos kampánya nyilvánvaló ideológiai beavatkozás, amely aláássa közös nyelvünket és annak befolyását. Ez a fajta kezdeményezés egy szennyezett nyelvet eredményez, amely inkább megosztja a felhasználókat, semmint egyesíti őket” - írta. Később egy interjúban azt mondta, hogy ha szavakat legitimálunk, azzal gondolatokat legitimálunk. Jolivet szerint Franciaország most a woke kultúra népszerűsítőinek kedvelt célpontja.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt