"Univerzális" űrhajót fejleszt Oroszország

2021 november 29., hétfő 16:07

Új, újrafelhasználható és "univerzális" űrhajó fejlesztésébe kezd az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz. Univerzális alatt pedig azt értik, hogy az új űrhajó emberek és rakomány szállítására egyaránt képes lesz.

Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a kazah pusztában caplat egy visszatérő egység felé. Fotó: SERGEI SAVOSTYANOV/Sputnik via AFP

Az orosz tervek szerint az új űrhajó egy új űrállomáshoz csatlakozhat majd. Ez utóbbi építését a már rendelkezésre álló űrhajókkal, az embereket szállító Szojuzokkal és a teherszállító Progresszekkel fogják megkezdeni, mondta az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója.

Oroszország idén vette fontolóra, hogy kiszáll a Nemzetközi Űrállomásból (ISS), és saját űrállomást épít. Ezt Rogozin azzal indokolta, hogy az ISS berendezéseinek nyolcvan százaléka már elérte hasznos élettartama végét, és 2025 után már annyiba kerülne a fenntartása, mint egy új űrállomás építése. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt