"Univerzális" űrhajót fejleszt Oroszország

TECH
2021 november 29., 16:07

Új, újrafelhasználható és "univerzális" űrhajó fejlesztésébe kezd az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz. Univerzális alatt pedig azt értik, hogy az új űrhajó emberek és rakomány szállítására egyaránt képes lesz.

Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a kazah pusztában caplat egy visszatérő egység felé.
photo_camera Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a kazah pusztában caplat egy visszatérő egység felé. Fotó: SERGEI SAVOSTYANOV/Sputnik via AFP

Az orosz tervek szerint az új űrhajó egy új űrállomáshoz csatlakozhat majd. Ez utóbbi építését a már rendelkezésre álló űrhajókkal, az embereket szállító Szojuzokkal és a teherszállító Progresszekkel fogják megkezdeni, mondta az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója.

Oroszország idén vette fontolóra, hogy kiszáll a Nemzetközi Űrállomásból (ISS), és saját űrállomást épít. Ezt Rogozin azzal indokolta, hogy az ISS berendezéseinek nyolcvan százaléka már elérte hasznos élettartama végét, és 2025 után már annyiba kerülne a fenntartása, mint egy új űrállomás építése. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.