9 hónapja volt legutóbb olyan sok áldozata a járványnak, mint most

járvány
2021 december 02., 08:28
comments 1

Áprilisban jelentettek utoljára olyan sok napi áldozatot, mint ma: 218 koronavírus-fertőzött veszítette életét. Ha a hétnapos mozgóátlagot nézzük (175), ez szinte pontosan a második hullám csúcsával megegyező szint.

link Forrás

Összesen már majdnem 35 ezren (34 931) hunytak el a járványban a hivatalos jelentések szerint. Kimagaslóan rossz a magyar halálozási arány az EU-átlagához képest.

link Forrás
link Forrás

Van két adat, ami javul. Az egyik a kórházban lévők száma, ami második napja csökken, most 7450.

A másik az új fertőzöttek száma. Már harmadik napja alacsonyabb az új fertőzöttek száma, mint egy hete. Vagyis a statisztika szerint végre megállt a növekedés.

Csakhogy ez egyelőre némi rásegítés eredménye. Mert bár a hét első négy napján 2 691-gyel kevesebb új fertőzöttet jelentettek, mint egy hete, de - nehezen magyarázható módon - 25 064 -gyel kevesebb tesztek végeztek el ugyanezen időszak alatt. Vagyis továbbra is igaz, hogy jóval kevesebb teszttel találtak kevesebb új fertőzöttet.

link Forrás

Hogy keveset tesztelnek, azt jelzi az is, hogy minden 4. teszt pozitív.

link Forrás

A lélegeztetőgépen lévők száma ezen a héten furcsán alakul az adatszolgáltatás megváltoztatása miatt. Tegnapról mára mindenesetre 562-ról 550-re csökkent a legsúlyosabb állapotban lévők száma.

link Forrás

6 336 első oltást adtak be tegnap, ez alacsony adat.

link Forrás

De továbbra is népszerű a harmadik oltás, 50 289-en kapták meg tegnap a megkopott első két oltás utáni megerősítő adagot.

link Forrás

Összesen eddig 6 138 885-en kaptak legalább egy oltást, 5 852 417-en másodikat, 2 609 385-en pedig már a harmadik oltást is felvették.

link Forrás

Lakosságarányosan Komárom-Esztergomban és Veszprém terjed leginkább a járvány, de több megyében és Budapesten is már csökkennek a számok. Az országos fertőzöttségi növekedési faktor először negatív a negyedik hullámban. De ez egyelőre még a kevesebb tesztelésnek is köszönhető.

link Forrás

További grafikonok, adatok a 444 járványoldalán találhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.