Áder klímavédelemmel foglalkozó alapítványa 1,5 milliárd forintért vett egy budai villát

POLITIKA
2021 december 02., 19:47

Az RTL Klub Híradója számolt be róla, hogy az Áder János vezette Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány új helyre költözött: míg korábban a Várkert Bazár mellett béreltek havi közel 3 millió forintért panorámás irodákat, most lett egy saját ingatlanjuk a Pasaréti úton.

A napokban a Párbeszéd képviselője, Tordai Bence írt arról, hogy az alapítvány egyik cége ingatlantulajdonos lett: egy 2501 nm-es telken álló két épületet vásároltak meg, egy 940 nm-es szecessziós villát, és egy 2008-ban épült kb. 400 nm-es, háromszintes épületet.

A Híradóban elhangzik, hogy egy kormányhatározat értelmében az alapítvány évente közel 1,5 milliárd forint állami támogatást kap, illetve tőkeként is kaptak már 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást.

Gulyás Gergely erről azt mondta a kormányinfón, hogy a támogatásokkal az alapítványnak kell elszámolnia, de ő amúgy az alapítvány tevékenysége előtt „csak le tudja venni a kalapját”

Az alapítvány is válaszolt az RTL Klubnak, és elmondták, hogy azért vették az 1,5 milliárd forintos villát, hogy azt piaci áron bérbe adják, és így bevételt termeljen az alapítvány számára, és a befolyó pénzt az alapítvány tevékenységére, például a fenntarthatósági programjuk támogatására akarják fordítani. A villa árát amúgy az elmúlt három évben kapott állami támogatásból „gazdálkodták ki”.

Áder János klímavédelmi tevékenységével kapcsolatban amúgy ajánljuk 2019-es cikkünket, Áder János az elnök helyett a bolygó kapitányát játssza, de azt is szarul címmel. Ez a cikk a Fertő tó vagy a Balaton azóta felgyorsult körbebetonozása idején semmit nem veszített aktualitásából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.