Elborzadtak az építészek a Budai Vár giccses szörnyszülöttjétől

építészet
2021 december 02., 21:15
comments 36

A szavakat keresik az építészek, miután valaki egy építészszakmai fórumban kiposztolt egy képet, amit Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos mutatott be csütörtökön, az I. kerületi Polgári Szalonban, ahol a várbeli felújítás következő szakaszáról beszélt. Eddig a felújítás lebonyolítója, a Várkapitányság Nzrt. által közzétett látványtervek alapján úgy lehetett tudni, hogy a Szent György téren ez az épület épül meg:

photo_camera Fotó: Várkapitányság Nzrt.

Ez az újjáépített Honvéd Főparancsnokság, egészen pontosan annak egy modern verziója. Kallina Mór 1897-ben befejezett neoreneszánsz épülete a háborúban megsérült, évtizedekig romos állapotban volt, aztán 2013-14-ben részlegesen felújították, és mivel a szerkezet jó állapotban van, most visszaépítik, és ez lesz az egész Várnegyed látogatóközpontja. Így néz majd ki a Dísz tér felől:

photo_camera Fotó: Várkapitányság Nzrt.

A probléma az, hogy a hozzá hátulról, a Szent György tér felől kapcsolódó Honvédelmi Minisztérium egykori épületét nem építik vissza, rossz nyelvek szerint azért, mert rontaná a kilátást a Miniszterelnökségnek helyet adó, és alacsonyabb Karmelita kolostor nyugatra néző irodáiból. A látogatóközpont azonban nyilván nem végződhet egy tűzfalban. A Szent György tér felől ezért a fenti képen látható modern, pixelhatású lezárással egészítették ki, ami egyfajta kompromisszumot jelent a Palotanegyed tájsebeit az eredeti épületek többé-kevésbé hiteles másolataival befoltozó, historizáló Nemzeti Hauszmann Program és a konkrét hely funkcionális és építészeti igényei között.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.