A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint az intenzíven lévő koronavírus-fertőzöttek 70 százaléka oltatlan, sok köztük a fiatal

járvány
2021 december 03., 12:30
comments 14

A kormányzat valamiért nem hajlandó elárulni, hogy a kórházban lévő, az intenzíves kezelésre szoruló és az elhunyt koronavírus-fertőzött betegek között milyen arányban vannak az oltottak és az oltatlanok.

A Magyar Orvosi Kamara viszont készített egy felmérést. Nem reprezentatív, de több kórház intenzíves osztályáról szereztek adatot.

Eszerint 125 intenzív osztályon kezelt beteg közül 87 oltatlan. Ez majdnem 70 százalék.

És ez a 30-70 százalék még nem is mutatja a valódi kockázatát annak, hogy ki milyen eséllyel kerül intenzívre. A felnőtt lakosságban ugyanis több mint kétszer annyi oltott van, mint oltatlan. Ami azt jelenti, hogy sokkal több oltott közül lesz sokkal kevesebb intenzívre kerülő beteg.

photo_camera Fotó: Magyar Orvosi Kamara

A MOK kutatásában szereplő intenzíven lévő 38 oltott beteg közül 31 már több mint 4 hónapja kapott oltást. Ezért is fontos a szervezet megerősítése harmadik oltással.

A 125 intenzíven lévő beteg 94,4 százaléka oltatlan volt vagy augusztus előtt kapott oltást.

A 125-ből 7 olyan beteg volt intenzíven, aki négy hónapon belül kapott oltást, közülük ketten a harmadik oltást is felvették.

A MOK arra is felhívja a figyelmet, hogy az oltottan intenzívre kerülők jellemzően 70-90 évesek. A súlyos állapotban lévő oltatlanok között ugyanakkor sok a 30 éves.

A 125 intenzíven lévő beteg közül 70 volt intubálva lélegeztetve. Ezen felül 35 fő nem intubálva, de gépi segítséggel lélegzett. (Őket nem számítja ettől a héttől kezdve a hivatalos statisztika lélegeztetett betegnek, hiába éri el a számuk az invazívan lélegeztettek majdnem felét.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.